De toekomst geeft niet om een datum. Wij wel en daarom sluiten we graag af met lijstjes en starten we met goede voornemens en wensen. Maar hoe duurzaam zijn die ‘beste wensen’ eigenlijk? Het beste-wensen-ritueel heeft helaas te vaak een cliché karakter gekregen.

Van beste wensen naar betere mensen

Maar stel dat we al die goedbedoelde ‘ beste wensen’ eens zouden opsparen en koesteren. Half januari als de atmosfeer weer vrij is van wens-geluiden hebben we gezamenlijk een enorme berg goeds verzameld. En stel dat we die enorme berg van goedheid ergens in januari zouden laten opstijgen en door ons luchtruim laten zweven zodat overal waar dat wenselijk is de mooie, gelukkige, beste wensen kunnen gaan landen om echt aan het werk te gaan.

In gebieden waar conflicten zijn, oorlogen worden gevoerd, honger wordt geleden, discriminatie wordt bedreven, onderdrukking plaatsvindt, burenruzies en collegiale twisten worden uitgevochten, familiale ongemakken spelbreker zijn, nou ja alle vormen van groot en klein leed daar daalt de goedheid neer.

Start bij jezelf

Waarom geven we de beste wensen maar 1x per jaar?

Waarom niet elke maand, elke week of dagelijks?

Hoe zou een werkdag opstarten als we elkaar eerst de allerbeste wensen voor die dag toewensen?

Laten we het gewoon eens doen. De beste wensen allereerst voor jezelf. Het beste startpunt. Waarom beginnen we daar nooit mee? Eigenlijk gek, want iedereen, ik niet uitgezonderd, wil wel het beste. We hebben tegenwoordig voor alles een keurmerk, maar waarom niet voor ons eigen leven?

En tot slot, ik kan en wil er niet omheen, kies in alles waar dat kan duurzaam, zodat het goede lang meegaat. Leef als de beste, kleed jezelf als de beste en ben de beste. Ga de snelle trends voorbij en volg met overtuiging je eigen koers. Een goed begin is geen half denkwerk.

Mijn boodschap voor 2019 aan iedereen: het allerbeste eerst, minder kan altijd nog. 

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

(c) Regine Nusselein       8/01/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.