Op vrijdag de 13de werd gevierd dat er al zo lang samen gezongen wordt. De grote vraag is: “was het inderdaad op 13 september 1994 dat Jos de Rooij voor de 1ste keer zo’n zangavond hield?”

Het is niet waarschijnlijk dat Jos op die datum met Piet van Rees van Café de Meester op de Zeedijk overeenkwam elke eerste woensdag van de maand op accordeon liedjes te komen begeleiden. De grote vraag is natuurlijk: “wanneer dan wel?”

Ik sprak met Ton Schuringa de drijvende kracht achter site www.demeezingers.com
Voor alle (achtergrond-)informatie; het laatste nieuws en de historie, verwijs ik graag naar deze prachtige website. Maar dat terzijde.

Ton vertelde dat hij heeft geprobeerd te achterhalen op welke datum Jos gestart was. Jos zelf wist dat ook niet meer. Hij heeft diverse mensen gesproken, die het gehoord hadden van iemand die het gehoord had: “Het moet ergens in 1993 begonnen zijn.

Bekend is wel dat Jos – voordat hij in Café de Meester ging spelen – al op de maandagavonden vanaf 1991 in café Het Molentje speelde. We houden het er maar op dat Jos op 7 april 1993 in Café de Meester de eerste accordeonklanken ten gehore bracht.

Mocht iemand het exact weten: laat het dan even weten.

Vorig jaar dacht men er al aan om de mijlpaal 25-jaar te vieren, maar het kwam er niet van. Dit jaar moest het er van komen. En het lukte. Het was een hele mooie avond, met (natuurlijk) veel samen zingen. Er was speciaal voor die avond een boekje met songteksten samengesteld (zie foto). Maar ook een historische video opname; beelden van Jos; fotomontages op scherm en een mystery guest.

Ik heb vele jaren de weg naar de samenzang op Zeedijk gevonden. Eerst bij Café de Meester, toen naar Café de Ooievaar; het restaurant De Portugees en Café Verhoeff. Nu zingen ze al ruim 2 jaar in Café II Prinsen aan de rand van de Jordaan (hoek Prinsengracht en Prinsenstraat).
Na het overlijden van Jos de Rooij (april 2016) nam zijn broer Ton de Rooij het stokje van hem over. Er zijn nog steeds dezelfde thema-avonden. Op elke 1ste woensdag Nederlands Populair met liedjes uit de bundels ‘Toen wij van Rotterdam vertrokken’ en ‘Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben’. Op de 2de woensdag Engelstalige Popliedjes. Op de 3de woensdag Nederlands en Amsterdams. Op de 4de Italiaans, Frans, Spaans en Duits. En als er een 5de woensdag in de maand voorkomt, worden er strijdliederen gespeeld en gezongen; folk, gospel en country.
Iedereen is welkom. Volgens Ton is het ‘voor iedereen’, precies het bestaansrecht van het samen zingen.

©Herbert Bos             6/09/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.