Als lerares op het Middelbaar Beroeps Onderwijs ervaar ik bereidheid tot denken buiten het lesplan om, als een prachtig hulpmiddel. Bij de overdracht van leerstof denk en praat je met elkaar in de klas. Het is een innerlijke en vormgevende ontdekkingsreis. Praat ik wel met de leerlingen over hun twijfels en hun vragen, doelgericht? Praten over leerstof is o zo belangrijk. Eigenlijk praat je gewoon over je eigen begripsvermogen. Je stelt je immers kwetsbaar op. Inspirerend en aanrakend voor de leerlingen is dat zeker. Daarbij een stapje terugdoen? Leerlingen hun eigen kompas laten ontwikkelen, vertrouwen hebben in ieders ambities en het steunen van leerprocessen? Hoe stel je je dienstbaar op als leraar?

Begrijpen dat ambitie instinctieve drift is in je, helpt. Ambitio komt uit het Latijn. Het betekent ‘dingen naar een ambt’, ook wel eerzucht genoemd en de daarmee vaak gepaard gaande ‘zucht, dorst naar eer of roem’. Ambitie in positieve zin is het streven om een bepaalde taak of functie beter uit te voeren. Deze positieve vorm van ambitie wordt vaak ‘gezonde ambitie’ genoemd. Op school komen doelen naar voren zoals: leerstof bemeesteren, praktische vaardigheden bemachtigen en teamspirit bevorderen. Als lerares voel ik me verantwoordelijk voor die leerprocessen, samen met de andere docenten. Want iedere collega-docent zet zich in voor onze schooldoelen vanuit eigen perspectief. Besef ik wel genoeg hoe belangrijk mijn oprechtheid is? Opdat de leerlingen hun eigen kompas kunnen ontwikkelen in gedachten, woorden en daden? Oprechtheid hier bedoeld als een schone spiegel, opdat de leerlingen zich kunnen spiegelen aan hun juf.

Die bereidwillige sfeer vasthouden, elk moment van lesgeven: wat een avontuurlijk beroep! Mogen alle opvoeders dit hulpmiddel ontdekken …

© Conchita Willems   9/04/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.