‘Er zijn meer volwassenen bang bij daglicht dan kinderen in het donker.’ Dit citaat van Kees van Kooten raakt je. Wanneer besef je dat je veilig bent? Angst voor het onbekende, voor verlies, voor binding, voor verandering? Deze emotie stuurt je brein en je reflex. Kun je wel afstand nemen van een sterke emotie om aandachtig te handelen? Margriet Sitskoorn*) wijst op het oefenen om het brein vrijer te maken van instinctieve reflexen. Want zo stelt zij: “Tussen stimulus en respons ligt de menselijke vrijheid”. Moge deze innerlijke vrijheid ons welzijn bevorderen!

 

Als een kind heel hard op haar knie valt, is er naast de pijn ook de angst dat er iets ergs is. Is er bloed? Het kind houdt krampachtig de hand op haar knie en durft niet te kijken. De eerste stap voor het kind is om vertrouwen te wekken, te ontspannen en te durven kijken. Pas dan kun je zien hoe erg het is en wat de beste behandeling voor de knie is. Met dit besef zelf onderzoeken wat er werkelijk aan de hand is? Dat vraagt moed en vertrouwen.

Kijkt en ziet u, durft u onder ogen te komen en de angst te voelen? Kijkt u even mee? https://www.youtube.com/watch?v=lCy8Cfvoe6g

*) https://nl.wikipedia.org/wiki/Margriet_Sitskoorn

©Conchita Willems                        26/11/2019

 

 

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.