afb. Taalhelden

Ik ga naar de kroeg, naar Simon Carmiggelt luisteren!

Vandaag las ik in Trouw een opwindend interview met acteur Michel Sluysmans van de toneelgroep Maastricht over vier Carmiggelt-caféavonden met vrienden onder elkaar via Zoom. Michel leest voor uit Kroeglopen en Kronkels en er is livemuziek. De deelnemers zitten dus gewoon thuis en kunnen luisteren en tussendoor deelnemen aan gesprekken, net als in de kroeg. En net als in de kroeg ontbreekt het bittergarnituurtje niet. Kun je gewoon bestellen als je je aanmeldt en het wordt bezorgd.

Ik vond dit zo’n leuk idee dat ik mij meteen heb aangemeld. Want wie mij wat langer kent weet dat ik een groot liefhebber ben van Simon Carmiggelt. De typetjes die hij beschrijft en de situaties waarin zij zich bevinden komen mij erg bekend voor. Ik heb ze ook zien lopen en later ook hun jongere uitgaven, want zij zijn van alle tijden.

Simon Carmiggelt was de reden dat ik mij eind jaren 70 op Het Parool abonneerde. Hij schreef er zijn Kronkels over alledaagse, gewone mensen in die prachtige stad Amsterdam, waar ik ook deel van uitmaakte. Ik zag ze op mijn kroegentochten over de Wallen, ’t Spui, de grachten en het Leidseplein. Ze konden zitten op een bankje bij de haringstal of in het Vondelpark.
Ik werkte altijd in cafés waar jong publiek kwam. Daar doelde ik op met die ‘latere jongere uitgaven’. Want ik heb veel kleine drama’s van dichtbij meegemaakt. Later ben ik er ook over gaan schrijven. Zoveel schoonheid in het kleine leed dat soms leven heet.

Zaterdagavond zit ik er klaar voor. Met mijn verzameling Carmiggeltbundels -ik heb er zo’n twintig- aan de ene kant en de wijn, nootjes en kaas aan de andere. Ik verheug mij erop en ben tegelijk zeer benieuwd naar Carmiggelt in Maastricht. Aan de Maas.

Mogelijk is het café nog niet vol. Als jij ook wilt gaan: www.toneelgroepmaastricht.nl Misschien treffen we elkaar daar.

© Ben Voorend           9/02/2021