foto Nikos Kavvadas – Unsplash

Het is begin juni, het toerismehoogseizoen op Lefkas staat voor de deur, maar de Grieken klagen over de temperatuur, die nog veel te laag is voor de tijd van het jaar. Sommige toeristen kiezen ervoor om binnen te dineren in plaats van op de gezellige buitenterrasjes aan de haven.

Het is zaterdagavond, wij zitten binnen bij restaurant Delphine. Links bij de deur is nog één ander gezelschap aanwezig en naast ons zitten twee oude Grieken waarvan één de eigenaar is, die tevens dienst doet als ober voor de gasten binnen.

De wanden zijn versierd met schilderijen, waarop bergen, donkere wolken en regen is afgebeeld. We hopen niet dat die allemaal hier zijn gemaakt. Aan de wand tegenover ons hangt een TV die Griekse foto’s toont en muziek laat horen. De foto’s zijn niet van Lefkas, maar van Santorini; allemaal blauwe daken en spierwitte huisjes en kerkjes. De Griekse deuntjes herkennen we als de bekende Griekse klassiekers die vaak door Benny Neyman zijn gebruikt. De melodie van ‘Waarom fluister ik jouw naam nog’ is wel drie keer voorbij gekomen en zongen we stilletjes mee.

De beelden en muziek werden elk kwartier weer herhaald en dat begon de oude Griek ook op te vallen. Hij mompelde wat tegen de eigenaar en pakte zijn smartphone. De TV toonde een Youtube-menu en een paar seconden later luisterden we naar een, ons onbekende, Griekse zangeres.

Wij hadden ondertussen onze Moussaka en Stifado hoodfgerecht op en het andere gezelschap had zojuist afgerekend en liet ons alleen achter met de twee oude Grieken.

Opeens dacht ik, dat het vandaag 1 juni was, de avond van de Champions League finale. Ik vroeg aan de oude Griek of zie die niet wilden zien. Blijkbaar waren ze niet zo geïnteresseerd want ik moest ze ook vertellen welke twee clubs er zouden spelen die avond. Tottenham Hotspur en Liverpool.

De oude Griek pakte weer zijn smartphone en ging op zoek naar de voetbalbeelden. Op de TV flitsten allerlei kanalen voorbij en voetballende teams, maar na een paar minuten naar Real Madrid – Barcelona te hebben gekeken hadden we hem toch wijs kunnen maken dat dit niet de juiste wedstrijd was. Hij zocht verder en kwam op een gegeven moment naar ons toelopen en hield zijn smartphone voor mijn neus. Op het scherm stonden 10 regels Griekse tekst en hij vroeg me welke regel te kiezen. Nu kan ik Grieks redelijk ontcijferen, maar opeens 10 regels voor je neus is iets teveel gevraagd. Ik gebaarde het niet te weten en hij nam weer plaats op zijn stoel.

Opeens verscheen er op de TV een stilstaand beeld van een grasmat en we hoorden het Griekse commentaar van de echte wedstrijd. We maakten mee dat er 1-0 werd gescoord door Liverpool, maar helaas zonder bewegende beelden. Dus er werd weer verder gezocht.

Uiteindelijk lukte het de oude Griek toch om beeld en geluid van de wedstrijd Tottenham Hotspur – Liverpool te tonen op de TV. De spelers bewogen wel een beetje houterig en de eerste helft duurde ongeveer 10 minuten. In de rust stond Liverpool met 2-1 voor. Rechts bovenin het TV-scherm stond het logo (PS-4) van de zender afgebeeld: Playstation-4.

Na te hebben afgerekend bedankten we de twee Grieken hartelijk en besloten we de tweede helft ergens anders te gaan kijken.

 

© Kees Endhoven      13/06/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.