Circuleren gaat regeren

Middenin de onlangs gehouden Parijse modeweek was er ook de grote internationale klimaatstaking. Dat was, vond ik als trendwatcher, een interessante samenloop van omstandigheden. Dit keer liepen de modeshows flink achterop. Ze gingen niet verder dan voorjaar / zomer 2020. Terwijl de demonstranten op straat ons visionaire vergezichten toonden tot 2050.

Daarom in dit blog geen verslag van een nieuw modeseizoen, maar wat er in de aanloop naar 2050 voor hoopvolle initiatieven in ontwikkeling zijn. Voorstellen die verder reiken dan een hoedje van mos en bladeren.

Hergebruik wint

Hergebruik van bestaande materialen in de kledingsector gaat met sprongen vooruit.

Stoffen vormen de basis van onze kleding. Waaruit die stof gemaakt is vind je altijd terug in het etiket. Veel stoffen zijn zogenaamde blends, een garen mix van mengingen. Garens kunnen daarbij intiem gemengd worden tot één draad. Dat zijn de mooiste blends maar ook de moeilijkste om in een circulair systeem weer uit elkaar te halen. Katoen / polyester is zo’n basic blend. De katoen geeft een aangenaam draagcomfort en de polyester zorgt voor stevigheid, vormvastheid en antikreuk. Een prachtig huwelijk, maar, zoals in een goed huwelijk is ze van elkaar scheiden en uit elkaar halen moeilijker. Dat is nu op een zeer milieuvriendelijke manier wel mogelijk. Dit lijkt op het oog een klein dingetje maar is het beslist niet.

Over polyester lopen de meningen uiteen. Toch zal bij deze innovatie de kritiek hierop afnemen. Want het is een geweldig sterk garen en zonder kwaliteitsverlies oneindig te gebruiken, daarvan is de keuze niet zo heel groot.

Circulair leven

Op weg naar circulaire maatschappij moet een product vanaf de basis met die visie aangepakt worden. Dat is nog een lange weg. Wereldwijd krijgt nu 9% van alle materialen een goed tweede leven. De overige 91% wordt nog altijd afgedankt zonder vervolgtraject. In veel landen wordt  na eenmalig gebruik alles definitief weggegooid. De Noord-Europese landen lopen in hergebruik voorop. De term ‘circulaire economie’ is nog in veel Europese landen een onbekend begrip.

Wij zijn hier allemaal ‘afvalmanagers’ aan het worden voor ons eigen huishouden. Ons land raakt er steeds beter op ingericht. Wet- en regelgeving verlopen wat trager, maar de wil is er.  Er komt binnenkort een tijd aan waarin grondstofprijzen flink zullen gaan stijgen. Als er dan genoeg techniek is om grondstofgebruik terug te winnen  en we nog meer werk maken van repareren en refurbishen, denk ik dat een echte kringloop goed in zicht komt.

Dat er over deze transitie meningsverschillen zijn ligt voor de hand want het is een fundamentele systeemverandering voor industrie, handel, retail en consumenten. Voorlopig zal er nog genoeg discussie blijven over wat het beste is. Maar ach, vraag 3 deskundigen hun mening over onze CO2 uitstoot, stikstof of de opwarming van ons klimaat en je ontvangt 5 meningen.

‘Plastic-Fantastic’ en het afvalprobleem

Clean-up acties aan stranden, in natuurgebieden en in en rondom het water geven een goed beeld van het probleem. Microplastic bedreigt nu ook ons eigen lichaam. Het probleem met plastic is dat zijn voordeel nu het grootste nadeel is. Het is fantastisch materiaal, je kunt er alles van maken, eenvoudig te produceren, reuze sterk en goedkoop; alle ingrediënten voor een jarenlange succesformule. Totdat we met de keerzijde kennismaakten. Nu zit het overal in waar het niet thuishoort, dat moet worden opgeruimd. Laboratoria zijn er druk mee. Jaren geleden was Boyan Slat met zijn Ocean cleanup een van die eersten die daarvoor een oplossing bedacht. Grote vangarmen zouden in het water plastic moeten gaan verzamelen. Innoveren is hard werken en gewoon doorgaan bij tegenslag. Nu nog het probleem van de dierenbijvangst verminderen. Maar ze liggen er met een agenda: in 2050 een plastic vrije oceaan.

©Regine Nusselein        10/10/2019

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.

Natuurlijk kunt u ook op Regine Nusseleins eigen site reageren: https://www.carewarecompany.com/duurzame-grondstof/circuleren-gaat-regeren/#