(opbeurend vervolg op Verveel-TV)

Clairy Polak

Gelukkig hoef ik mij niet te ergeren als ik dat niet wil. Ik kijk nog maar weinig teevee. Deed dat toch al niet overmatig, want een groot deel van mijn leven heb ik in de horeca gewerkt. Avondwerk dus, en dan hang je ’s avonds niet uitgeblust op de bank.

Toch heb ik mij, na die avondjaren -ik was overdag gaan werken-, enkele jaren wél tot TV-kijken laten verleiden, maar ook toen zocht ik vaker de nieuwsrubrieken en documentaires op. Maar onvermijdelijk nam ik ook mijn portie bagger-TV tot mij, laat ik eerlijk zijn.

Maar het verveelde mij al gauw. Ik vul nu mijn avonden met mijn hobby’s en wat werk. Ik probeer het echte journaal niet te missen, pak af en toe een interessante documentaire mee en probeer zondagavond om zeven uur voor de buis te zitten voor de Nederlandse voetbalcompetitie, ofschoon die óók meegaat in de malaise van de Nederlandse televisie en ik steeds vaker ook die sessie over sla. Slecht spel, op zijn best matig, en een hoop misbaar met slecht acteerwerk van de acteurs.

Met weemoed denk ik soms terug aan Sonja, Hanneke en Clairy.

CLAIRY!! Na een avond werken aan de pc voor het NBI zet ik mij nog even op de bank met een glas wijn. Even zappen wat er is. Verrek! Clairy! Clairy presenteert een discussieprogramma! O heerlijk! Bij Human. Een discussie over de macht van Google en Facebook. Vanuit de verschillende gezichtshoeken kwam van alles ter sprake. Ach, wat een genot. Sprekers die elkaar gewoon laten uitpraten. En Clairy die samenvat, vragen stelt en bruggetjes slaat. Die de discussie leidt. De gasten aan tafel verschilden op punten van mening, maar waren deskundig en welbespraakt. Clairy smeedde het tot één dynamisch geheel.

Ik kon mij er niet van los maken en het werd dus laat. De afkondiging was een beetje een teleurstelling: de laatste discussieronde van dit seizoen van het Filosofisch Kwintet. Nu was dit een herhaling zag ik op www.human.nl Dat betekent gelukkig dat we al richting het nieuwe seizoen gaan. Nog even geduld dus.

Uit de uitzending:

‘Het is wel degelijk mogelijk om je als consument of burger te verzetten. Macht werkt omdat andere mensen erin geloven. Wij gedragen ons nu als vrijwillige slaven van de grote technologiebedrijven en betalen daar graag een hoge prijs voor, zoals het opgeven van onze vrijheid. Maar zij hebben alleen macht over ons zolang wij de technologiebedrijven veroorloven macht over ons te hebben. Dus de radicale keuze van “switching off” bestaat wel. Dat zou ook betekenen dat we wel de mogelijkheid hebben om te onderhandelen met de technologiebedrijven over hoe de macht op zo’n manier gebruikt wordt dat wij er letterlijk mee kunnen leven.’

En zo is dat!

Veel te laat ging ik naar bed. Maar o zo tevreden. Clairy is er nog en actief. Ik abonneer mij op de nieuwsbrief van Human. Ik wil niets missen van Clairy!

Er is nog hoop.

© BV 19/01/2018