Haim G. Ginott (oorspronkelijk Ginzburg; 5 augustus 1922 – 4 november 1973) was een schoolmeester, een kinderpsycholoog en psychotherapeut, en een inspirator voor opvoeders. “Wat is er anders aan de taal die ik met kinderen gebruik? De taal die ik gebruik evalueert niet. Ik vermijd uitdrukkingen die het gedrag of de bekwaamheid van een kind beoordelen. Ik vermijd woorden als ‘stom’, ‘klunzig’ of ‘slecht’ maar ook woorden als ‘mooi’, ‘goed’ of ‘geweldig’ omdat ze niet behulpzaam zijn. Ze staan kinderen in de weg. In plaats daarvan gebruik ik woorden die beschrijven. Ik beschrijf wat ik zie; ik beschrijf wat ik voel.” Hij vertelde, als een kind hem een tekening geeft en vraagt: “Vindt u ‘m goed?” hij bijvoorbeeld antwoordt: “Ik zie een paars huis, een rode zon, een gestreepte lucht en veel bloemen. Het voelt alsof ik op het platteland ben!” En … dat er dan prompt nog een tekening komt. Beschrijvend en invoelend communiceren doet goed. *)

Ik herinner me dat, toen ons jongste kleindochtertje van 3 jaar melk morste bij de lunch, mijn dochter haar zei: “Ik zie dat er melk is gemorst. Hier is een doekje.” Enthousiast maakte het meisje de tafel schoon zo goed en kwaad als dat ging. Als mijn dochter had gezegd: “Is het weer zover, je morst ook altijd, je leert het ook nooit!” dan zou het kind zich vast verdedigd hebben in plaats van de ervaring van de oplossing te beleven.

Hierboven een foto waarop ik mijn oude moeder voorlas. Dat vonden we heerlijk. De tijd die we gedurende die laatste jaren van haar leven blij doorbrachten, was er een van voorlezen, wandelen en genieten van elkaars nabijheid. Haar hart was groot. Zij gaf elk van haar 7 kinderen een eigen plek. Ieder van ons kreeg haar persoonlijke aandacht die je het gevoel gaf speciaal te zijn. En speciaal die aandacht van elk van ons voor haar toen, is nog steeds een bindende factor in de familie.

Liefde creëren met aandachtige woorden en daden, van moment tot moment, kan dat? Ja hoor. Dat stemt jezelf en de ander gelukkig, merkt u dat ook?

*) https://www.haimginott.com/

© Conchita Willems          16/11/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.