Socrates, de Griekse wijsgeer, liep eens door de straten van Athene. Plotseling komt een man opgewonden naar hem toe. “Socrates! Ik moet je iets vertellen over je vriend die…”. “Ho eens even”, onderbreekt Socrates hem. “Voordat je verder gaat. Heb je het verhaal dat je mij wilt vertellen gezeefd door de drie zeven?” “De drie zeven? Welke drie zeven”, vraagt de man verbaasd. “Laten we het proberen”, stelt Socrates voor. “De eerste zeef is de zeef van de waarheid. Heb je onderzocht of het waar is wat je mij vertellen wilt?” “Nee, ik hoorde het vertellen en…” “Ah juist! Dan is het toch zeker wel door de tweede zeef gegaan? De zeef van het goede? Is het iets goeds wat je over mijn vriend wilt vertellen?” Aarzelend antwoordt de man: “Eeeh nee, dat niet. Integendeel…” “Hm”, zegt de wijsgeer. “Laten we dan de derde zeef gebruiken. Is het noodzakelijk om mij te vertellen wat jou zo opwindt?” “Nee, niet direct noodzakelijk”, antwoordde de man. “Welnu”, zegt Socrates glimlachend. “Als het verhaal dat je vertellen wilt, niet waar is, niet goed is en niet noodzakelijk is, dan wil ik het liever niet weten. Ik raad je zelfs aan het te vergeten.”

Het verhaal wijst ons op de zin van je groei-mindset. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop je denkt over jezelf, over je intelligenties, kwaliteiten en vaardigheden. Groei-mindset gaat ervan uit dat je je intelligenties, kwaliteiten en vaardigheden ontwikkelt. Hoe werkt dat? Als we letten op de zeven omstandigheden bij wat we doen, die van: door Wie, voor Wie, Waarom, Wanneer, Waar, Wat en Hoe; dan groeien we innerlijk door de kracht van echte aandacht. Het leven vormt en hervormt ons. Het leven wordt zo een bijzondere persoonlijke ervaring van hart tot hart.

Dwars door alles heen de drie zeven gebruiken? We zullen de pure schat van goede gedachten overhouden. En zo het positieve gemeenschapsgevoel bevorderen. De sterkte van een gemeenschap zit hem in de kracht die je geeft: de kracht van waarheid, goedheid en nut in wat ieder doet. Zoals plaatsgenoot Gert Jan Slump verwoordt: Liefde is het antwoord op sociale afstand en lockdown / Liefde overwint alles / De liefde gaat door als we ervoor kiezen / Laten we de liefde verspreiden

© Conchita Willems            4/04/2020

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.