“Mmmm, lekker. Groenteplatbrood van restjes bloemkool, broccoli en worteltjes.” Kent u dat? Het is gelukt, de eters reageren enthousiast op wat je hebt gekookt. Natuurlijk heb je je best gedaan ervoor en dan is het fijn als het gewaardeerd wordt.

Net zo is het met praten. Als je elkaar ontmoet, de dierbare, je kind, je collega, het teamlid, de buurtgenoot, de overheidsfunctionaris, noem maar op: zie het als koken. Blijf bij je je best doen om het gerecht, de ontmoeting, lekker te maken voor de ander! Wat heb je nodig voor een goed recept, voor een goede ontmoeting? Welke ingrediënten zet je in? Hoe is de volgorde van deze inbreng door jou? Vraag je om standpunten van elkaar te verduidelijken, want misverstanden leiden tot aannames? Ben je nieuwsgierig om onthulling van het nieuwe te ervaren? Pas je op voor scherpe woorden die kwetsend zijn en ontmoetingen verharden in plaats van verduurzamen?

Kennis en dienstbaarheid zijn mooie eigenschappen die een kok onderscheidt van de prutser. Onwetendheid is echt fout en als je dan zelfverzekerd ontmoetingen wilt hebben, gaat het geheid de verkeerde kant op. Zelfverzekerde mensen weten wel wat ze kunnen, wat ze waard zijn. Dat weet je met je hoofd. Daar zit iets eenzaams in, ja toch?

Moge de mentaliteit van de kok ons zelfvertrouwen geven om het avontuur van oprechte verbindingen aan te gaan!

© Conchita Willems          15/07/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.