Ik sprak haar bij de kopieermachine, onze docente Klassieke literatuur, om te helpen met een probleempje. Ze was warrig. Warriger dan normaal.

‘O, waarom kán ik dit nu weer niet? Ik ben ook zó hopeloos.’

‘Ja,’ zeg ik, ‘dit is wel héél simpel. Had je mij niet bij hoeven roepen.’

‘Nou ja, sorry. Ik ben ook zo gestresst. Ik ga morgen naar Londen voor twee weken. Logeren bij mijn zoon. Even rust nemen, wat tijd voor mezelf. Ik moet nog zoveel doen. Inpakken, formulieren, telefoontjes…en deze les heb ik niet kunnen voorbereiden. O, ik word gek van mijzelf!’

Ik pak haar bij de schouders. ‘Kalm nou maar even. Adem even rustig in en uit. En nog een keer. Beter zo?

Ze knikt.

‘En vertel me nu eens wat er aan de hand is. Zo kan je geen lesgeven.’

‘Ach, het is die klootzak van een man van mij. Hij wil scheiden van me. Na vierentwintig jaar. Voor een jongere vrouw!’

Oef!

‘Een man van zijn leeftijd! Hij is zestien jaar ouder dan ik. Denkt hij nou echt dat zij bij hem blijft, die bitch?’ Tranen uit zwarte ogen trekken strepen mascara over wangen in een gezicht dat onmiskenbaar eens knap was, omringd door lang zwart golvend haar, maar nu fijne rimpeltjes vertoont van naderende ouderdom.

‘Tjonge, na vierentwintig jaar? Onbegrijpelijk.’

‘Ja, hij houdt niet meer van me. Zomaar. Ik begrijp het niet. En zíj maakt er misbruik van. Pikt gewoon mijn man in!’

‘Nee, dat snap ik ook niet. Na zoveel jaar samen plaats je toch niet iemand zomaar voor het blok? Ik vind dit raar.’

Even was ze stil, depte haar tranen met een tissue.

‘Tja, mmm…zo gaat dat blijkbaar. Koekje van eigen deeg,’ zegt ze. ‘Ik kreeg les van hem op de universiteit en werd verliefd.’ Een wrang, berustend lachje breekt door op haar betraande gelaat.
‘Hij verliet zijn vrouw voor mij.’

© Ben Voorend        7/06/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.