Stel dat je vooraf zelf het geslacht van je kind zou kunnen bepalen?

Stel dat je je pijngrens kunt uitschakelen?

Stel dat militairen in oorlogsgebied zich een kogelvrije huid kunnen laten aanmeten?

Of stel, om bij mijn stokpaardje te blijven, dat als je je oude kledingstukken opnieuw draagt je ook in die tijdsfeer belandt?

Ik hoor jullie lachen, maar nog geen vijf jaar geleden had een speculatief designer een levensechte winkel in nep- kweekvlees gemaakt, bedoeld als speculatie.

Nu een paar jaar later is “de vegetarische slager” een begrip en onlangs opgekocht door Unilever.

Het leven verandert snel en wij snellen mee met verbazing, bewondering of tegenzin.

Grenzen oprekken

Toekomstdenken is grenzen opzoeken, er doorheen breken en zo oplossingen bedenken voor maatschappelijke problemen of (be)dreigende situaties in onze toekomst. Het huidige maatschappelijke kader moet ook geinspireerd worden met prikkelende voorbeelden om een toekomst te schetsen die ervoor kan zorgen dat we tijdig anticiperen op dat wat komt.

Het is waardevol voor veel disciplines, zeker voor industrie en overheid.

Ecocide

Een sociaal- ontwerper onderzocht samen met een daarvoor ingericht specialistisch team of het technisch mogelijk zou zijn om milieuvervuiling tot een internationaal strafbaar feit te verklaren, ‘ecocide’ genaamd.

Ook onderzocht hij oplossingen voor mensenrechtenactivisten.

Als je ervan uitgaat dat eigenlijk alles in ons leven ontworpen is zou je ook alles  aan een ‘Re-design’ kunnen onderwerpen, van onze rechtsstaat tot gewone spullen.

Denkende dingen

Maar wat als ‘de dingen’ het voor ons gaan doen? Dan zitten we waarschijnlijk snel op het snijvlak van ethische dilemma’s of zijn we al verhandelbare waar geworden voor Silicon Valley?

Googlen is al een ingeburgerd werkwoord.

Algoritmes ontwikkelen zich nu al zoals zij dat graag willen?  Het is fantastisch wat allemaal kan maar die techniek heeft geen smaak, geen reuk, geen nuance het is 0 of 1, ja of nee.

Daar maak ik me zorgen over. Die voorgeprogrammeerde voorkeuren waarin techniek alles wil reduceren om het zelf daarna zo makkelijk mogelijk te controleren.

Tegenstrijdig < > speculatief

We worden een ‘data profiel’ dat we notabene zelf aanmaken. Maar waar is de nuance?  Daar kan de ICT wereld niet mee omgaan en zo krijg je denk ik toch zeer twijfelachtige profielen.

De mensensoort is complex en lekker tegenstrijdig, een computer is dat niet.

Wij kunnen en willen graag leven met ja en nee; ook paradoxen en twijfels, echter die zijn voor een computer onhandelbaar. Daarom gaat er veel mis.

Wil je weten of dat klopt? Check je eigen profiel eens ergens, leerzaam vond ik …… een ding weet je daarna zeker: zo ben ik een beetje, maar waar is mijn rest gebleven?

©Regine Nusselein            8/11/2019

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik  

Deze blog werd eerder gepubliceerd op Regines eigen site https://www.carewarecompany.com/tmi/waarde-sociaal-speculatief-design/

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.