Ooit komt het Duivelsnaaigaren weer terug‘, kopt een krantenartikel over de kwijnende biodiversiteit.

Biodiversiteit

Ik dacht gelijk, nu weet waarom we zo onhandig zijn geworden met naald en draad. Als het naaigaren al zeldzaam is geworden dan slinkt de animo om zelf iets te herstellen als vanzelf. Gelukkig zie ik om me heen nog genoeg Vingerhoedskruid, maar wie gebruikt er nog een vingerhoed? Zijn Latijnse naam is eigenlijk meer eigentijds: Digitalis. Digi-, symbool van de taal van de nieuwe wereld, maar die moet niets hebben van ambacht en handwerk. De oude natuurlijke, grijpbare Digitalis is tweejarig; de moderne digitalis leeft altijd voort, ongrijpbaar, ook als je dat niet wil.

Stofzaad, een plantje van 30 cm hoog en vooral te vinden in Noord-West Europa is er ook nog volop in tegenstelling tot het Viltkruid, een ongewoon lid van de Margrietfamilie; ze heeft het moeilijk.

Vrouwenmantel is genoeg aanwezigen samen met een Kardinaalsmuts op, een leuke set! Vrouwenschoentjes erbij aantrekken kan niet meer. Deze zeldzame orchidee , genaamd Gypripedium Calceolus is bijna verdwenen en wordt beschermd. Nieuwsgierig geworden naar de total look? Dan moet je er rekening mee houden dat het klein Spiegelklokje ook nagenoeg is weggemaaid door de veranderingen in de akkerbouw en veehouderij.

Ondanks de droogte zijn er nog naaldbomen genoeg voorhanden met dikke, dunne, lange, korte, ja zelfs kromme naalden, voor moeilijke klusjes.

Natuurbeheer is een hot issue

Je kunt moedeloos worden van al die soorten die al verdwenen zijn, maar ik denk dat we het dieptepunt wel hebben gehad. Een beter en actiever natuurbeheer is in opkomst. In bureauladen liggen dikke rapporten gereed die aantonen dat versnippering van leefgebieden, watervervuiling, bodem- en luchtverontreiniging schadelijker zijn voor onze natuur dan we voorheen dachten.

En mocht het Corona monster hier aan land gaan? Het gevlekte longkruid, hier aanwezig,  kan helpen. Ze gedijd op schaduwrijke plekken. Haar bladeren hebben witte stippen en werden vroeger gebruikt om allerlei longziektes te behandelen. Ze bevatten onder meer kiezelzuur, dat de elasticiteit van de longen verbetert.

Verpakking van de tijdgeest

Toch nog even terug naar mantel, vilt, spiegel en schoenen want de belangrijke huizen hebben hun modeshows weer gegeven. Echte mode wordt gemaakt door ontwerpers met visie. Ze gaat over veel meer dan alleen nieuw, mooi of draagbaar. Ze worden niet voor niets toonaangevend genoemd, omdat ze altijd verbinding zoeken met onze tijdgeest. Daarom altijd interessant om te volgen.

Stevige schouder, die wat aankunnen

De opbrengst voor nu is een behoorlijke verandering in het silhouet. Veel sterke, stevige schouders. We hebben ze nodig om al die systeemveranderingen te dragen. Een wijder silhouet, wat meer ruimte geeft aan beweging. En tot slot kleur voor een beetje vrolijkheid. Kleur niet als middel maar als bindmiddel waarin vorm en stof- en kleurkeuze elkaar gaan ondersteunen. Kleur in kleding zoekt altijd ruimte op.

De beste collectie blijft: natuurkracht

Ga genieten in de schaduw van de grote Zonnedauw in plaats van onder een Treurwilg. Blader eens door de nieuwe Heukels en verbaas je over de 250 varianten van de Paardebloem. Hul jezelf in lekker wapperende lappen, ontmoet de stilte, stevig geschouderd en droom over kleding van een next level die meer dan alleen jouw wensen gaat vervullen. En besef, de natuur toont telkens weer gratuit zijn eigen seizoen-collectie, heel  bio-divers!. Laat je inspireren. Op weg naar echte systeemverandering.

(c) Regine Nusselein 20-02-2020 / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik  

Hier weer een link naar mijn nieuwe blogpost systeemverandering-2

Dit krantenartikel was mijn inspiratiebron:

 

 

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.