Tijdens onze wandelingen door de polder kwamen mijn man en ik deze vrolijke deurkrans tegen. Kleurrijke bad eendjes en bloemetjes bevestigd aan de krans die hing aan een groen lint aan de buitendeur van een woning in een dorpje. Hoe zorgzaam zelf gemaakt. Wat een gemoedelijke herinnering aan het schoonmaken van je lichaam op de speelse manier die de eendjes oproepen. Dat is in deze covid-19 tijd zo welkom en voor veel mensen zo belangrijk. Want: even buiten uitwaaien, genieten, bewegen en de gedachten verzetten in de natuur. Gedachten, die interne dialoog over bijvoorbeeld een actuele situatie, zorgen ervoor dat die situatie erger of beter lijkt. Stress verhogend of … Bij de ene mens is het glas half vol, bij de andere half leeg. Je keuze om negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten vraagt om een houding van realiteitscheck. Wat helpt is om met kleine stapjes, kleine haalbare doelen, die houding te bewaken. Ieder is zijn/haar eigen toezichthouder. Die keuze, dat besef, die karaktertrek trouwe aandacht geven: dat werkt goed. Ik ervoer het weer bij een heerlijke vrijwilligersmiddag onlangs.

Ons Hart voor Elkaar Verteltheater trad zaterdagmiddag 8 augustus 2020 op in de tuin van locatie Westlander (HVO dakloze gezinsopvang in Amsterdam) voor 15 kinderen van 1 t/m 13 jaar. Samen luisteren, zingen, kijken en denken. De 1,5 meter afstand die de volwassen teamleden en ouders onderling respecteerden, deerde niet. De liefdevolle aandacht voor de kinderen en elkaar maakte dat afstand niet telde. Vanwege de warme zon begonnen we met drinken, terwijl ik met de kinderen van gedachten wisselde wat het thema Respect toch inhoudt. Respect voor je zelf en voor een ander? Verschillende kinderen wisten heel goed dat het te maken heeft met het luisteren naar wat je zelf vindt en wat een ander vindt. En ook dat het met beleefd zijn te maken heeft. Alsjeblieft en Dank je wel zeggen bijvoorbeeld. En blikjes niet zomaar op straat gooien, maar in een prullenbak doen. Met onze muzikant werden er 3 liedjes over Respect gezongen. Alle kinderen en ouders zongen mee. Vooral het liedje Er is maar één ontroerde. Daarin wordt gezongen over het één zijn met de vogel, de boom, het gras en de zee, met de bakker, de boer en de jongen van de krant. En hoe waardevol dat is. Toen was het tijd voor het kijken naar de vertelplaten. Het verhaal ging over een jonge koning, die leerde hoe te regeren. Wat leerde hij? Respect moet je geven om het te kunnen ontvangen … Als je van gedwongen of aangeleerd respect de glimlach en vriendelijkheid weghaalt, is er geen spontaan respect. De kinderen deden en dachten goed mee met iedere vertelplaat. Bij de truc van de diamant op de kroon waren er kinderen die zelf trucjes kenden: op je handen staan, koprol doen, radslag doen en we klapten luid toen ze die trucs voordeden. Ook snapten ze goed dat respect van binnen moet komen, vanuit je hart. Het einde van deze blije middag werd besloten met een waterijsje en met een waterspelletje. Voor wie het verhaal ook wil lezen: https://www.dms-educatief.nl/motiveren/moraal-verhalen/de-truc-met-de-diamant

Laten we er samen voor zorgen dat zelfs in deze tijd positieve zorg mogelijk blijft. Geef elkaar gezonde ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten. Leer van eigen en elkaars levenslessen en deel die dankbaar om je heen. Dan creëren we een betrouwbare samenleving in coronatijd. Ja toch?

© Conchita Willems            14/08/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.