EVEN PRAKTISCH (3)

PRAKTISCHE OPLOSSINGEN OM DUURZAAMHEID EN KLEDING ECHT GOED MET ELKAAR TE VERBINDEN: DAT BEGINT BIJ JEZELF, ZORG ER GOED VOOR!

We zijn gewend aan nieuw, nieuw, nieuw en danken snel iets af, omdat de zoom eruit ligt, de kleur wat vager is geworden of een vlek niet weg wil. Dat hoeft niet.

Dit drieluik gidst je om zorgvuldiger met je kleding om te gaan. Er langer plezier van te hebben, vooral omdat dit samen met het tweedehands, vintage-circuit de meest duurzame oplossing is. Immers, je belast ons milieu niet extra, want het was en is er al.

Even praktisch nr 1 ging over controleren. Zwakke plekken simpel herstellen.

Nr  2 ging over praktische wasadviezen. Verkeerd wassen geeft snellere slijtage.

Nu nr 3. Tips over dat onvermijdelijke probleem van een vlek. Het gebeurt razend snel, maar die ongedaan maken is moeilijker. Allereerst dit: vlekken moet je altijd proberen zo snel mogelijk weg te halen. Zo krijgen ze geen kans om zich tussen de vezels te gaan hechten.

Zeker 80% van al je vlekken zijn met 3 simpele middelen op te lossen. Het kost nog geen € 5,-  en je doet er jaren mee.

BELANGRIJK ADVIES: NOOIT HARD IN VLEKKEN WRIJVEN, JE MOET DEPPEN!

DE OPLOSSING WGW: WASBENZINE, GALZEEP EN WATER

WASBENZINE

Voor bijna alle vetvlekken is wasbenzine perfect. Je koopt die bij de drogist in een literfles. Pak de punt van een schone theedoek, doe er wat wasbenzine op en leg de rest van die doek onder plaats delict. Dep op de vlek. Zorg ervoor dat de kring die daardoor ontstaat ook licht wordt meegenomen. Wasbenzine verdampt namelijk snel.

GALZEEP

Een oeroud en zeer doeltreffend middel. Verkrijgbaar in vloeibare vorm (flesje) of als ouderwets stuk zeep. Pak weer een schone theedoek, doe er wat zeep op en deppen maar. Nabehandelen met wat water.

KOUD & WARM WATER

De eenvoudigste van allemaal is water. Warm of koud hangt af van de vlek. Zo is een bloedvlek alleen ongedaan te maken met koud water. Waarom? Ik kan het je niet precies vertellen, ongetwijfeld iets scheikundigs. Deppen met koud water of nog beter in koud water leggen en even niet naar om kijken. Floep… vlek weg.

Je kent inmiddels mijn standpunt, de echt peperdure kledingstukken kunnen heel goed op zichzelf passen. De goedkopere kledingstukken moet je zelf af en toe een beetje helpen om mooi te blijven. Maar dan heb je er ook langer plezier van.

Kies je kleding met overtuiging, ben er trost op ongeacht het prijskaartje en zorg zelf voor goed onderhoud. Bijna alle kleding websites hebben was- en onderhoudsadviezen op hun site staan. Of kijk eens hier , een speciale vlekken site.

 

‘let’s not spoil the fun of clothes’

Regine Nusselein, trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik.
Ook geplaatst In slowfashion

© Regine Nusselein       26/04/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.