Even praktisch

Een goedkoop kledingstuk kan sneller een ‘ mankementje’ vertonen dan een duur stuk. Toch is dat geen garantie, want ze komen vaak uit dezelfde fabriek.

Er zijn bijna geen merken meer of (private) labels die een eigen zelfstandige productiefabriek hebben. Wel zijn er kleinschalige productieateliers.

Bijna iedereen laat dus al vele jaren alles in loon maken, dus in opdracht.

Je kunt pech hebben. Een knoop kan er ineens afrollen als hij niet goed is vastgezet. Ook kan het gebeuren dat  blindzoom of knoopsgat niet goed zijn vastgehecht en spontaan gaan rafelen. Daarmee is het nog geen slecht kledingstuk. Ik ving onlangs in de tram een gesprek op van twee vrouwen die dit bespraken. Ze kwamen tot de conclusie dat als zoiets gebeurt het echt een slecht kledingstuk is. Graag geven ze het dan ook de neerbuigende status van ‘fast fashion’. Wat niet klopt, omdat Fast fashion een terminologie is voor het uiterlijk en gaat over de snelle kopieerkunst.

Ik stond perplex. Heeft niemand meer een naaidoos in huis of ergens in een la zo’n cadeau gekregen naaisetje uit een hotelkamer?

TIJDSDRUK en PRIJSDRUK

Mode = snelheid en als we ook voor een scherpe prijs Mode willen kopen moet er in de fabriek op het scherpst van de snede gewerkt worden. Hoeveel werk de fabriek heeft en hoe de opdracht tot stand is gekomen is dan belangrijk. Als er veel orders zijn en tijdsdruk door krappe levertijden, inclusief een boeteclausule als die niet gehaald wordt, moet de fabriek harder werken. En dan kan het gebeuren dat de productiemannen gaan jagen. Ze zetten bijvoorbeeld de steekgrootte wat grover, want een grotere steek is sneller klaar.  Iedere vakvrouw of -man weet hoeveel steken er volgens de gouden regel in een inch of centimeter moeten zitten.

Wie herkent dit niet? We raffelen allemaal wel eens iets af omwille van tijdsdruk. En stel dat de knoopsgatennaaister haar dag niet heeft? Ze slordig en snel de stof onder de machine legt en er met haar hoofd niet helemaal bij is omdat ze zorgen heeft of slecht geslapen?

Besef goed dat een groot deel van onze confectie nog altijd mensenwerk is.

WAT KUN JE DOEN

Kies voor voorzorg en geen nazorg. Actie dus gelijk na aankoop.

Het kost tijd voordat je dat toffe kledingstuk gevonden hebt. Neem dan ook daarna even tijd om het te controleren. Het prijskaartje moet er af, misschien moeten de zakken nog worden opengeknipt, keer het dan gelijk eens even helemaal om en bekijk de binnenkant. Pak een schaar en naald en draad.  Misschien hangen er nog wat aanhechtdraadjes los. Stop ze terug en knip ze af. Controleer de knopen en knoopsgaten. Bekijk gelijk het etiket, lees even waar het gemaakt is, leuk om te weten, toch? Bekijk de samenstelling van de stof, ook interessant en lees het wasadvies. Zo ontzettend veel mensen wassen verkeerd en geven dan ook graag de zogenaamde ‘fast fashion’ de schuld. Onzin.

Ik zou tot slot dit willen zeggen: ‘voor een minder duur kledingstuk moet je extra goed zorgen’ .

Die hele dure stukken passen heel goed op zichzelf, zo zijn ze namelijk in hun atelier opgevoed.

© Regine Nusselein       28/03/2019
https://www.carewarecompany.com/modetrends/even-praktisch/

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik .

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.