Een combinatie van preventie en repressie is prepressie. Dit uit zich door het aanspreken van de ander in situaties, voordat iets polariseert of escaleert. Omdat je gevoel je dit ingeeft. Zoals het gevoel is, zo is het resultaat.

Als buurtbemiddelaar getraind door Beterburen ken ik de methodiek van verbinden tussen mensen die een conflict hebben. Die methodiek werkt prachtig; onderzoekt u maar: https://www.beterburen.nl/fileadmin/Info_Basistraining_buurtbemiddeling/Info_basistraining_buurtbemiddeling.pdf

Vanuit inspirerende ervaringen als Amstellandse buurtbemiddelaar ontdekte ik de kracht van de zeef van 7. Deze zeef van door Wie, voor Wie, Wat, Waar, Wanneer, Hoe en Waarom zuivert je focus. Je denkt vooraf met de 7-zeef en je stemt je communicatie over een onderwerp hierop af. Je inzet, je woorden, je gevoel onthaasten zich van zelf in dienst van het willen begrijpen van de ander vanuit het onderwerp. Prepressieve focus kan ieder mens van goede wil ontwikkelen. Dat is echt niet zo moeilijk. Focus je focus op de focus in plaats van op het resultaat. En het resultaat komt tot stand door saamhorigheid. Betrokkenen zijn ieder verantwoordelijk voor eigen aandeel. Zo simpel is het. Met behulp van die 7-zeef als zelfcheck, werkt dit opbouwend. Probeert u het eens uit? In deze oplettende tijd is het een goede oefening om communicatie zinvol te onderhouden.

Wees voorzichtig, positief en blijf gezond. Net zoals de musici op dit filmpje doen: https://youtu.be/ATqJDQ1QILQ

Afbeelding: https://www.dms-educatief.nl/

© Conchita Willems           18/07/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.