Informatie komt onze hersenen binnen via de zintuigen. Dat wat we zien, ruiken, horen en voelen (zowel fysiek als emotioneel) vormt een brug naar communicatie. Gedachtenuitwisseling met iemand komt in je brein en zo zijn zintuiglijke waarnemingen samen met communicatie eromheen triggers voor herinneringen. Hoe je die herinneringen vasthoudt doe je met je gevoelsbrug. Als je je blij voelt, denk je makkelijk aan eerdere momenten van geluk. Als de omstandigheden somber zijn, kunnen juist treurige momenten uit het verleden eerder naar boven komen. Gelijksoortige gevoelens zijn als bruggetjes in ons geheugen. Zie je dat gevoelens uit heden en verleden op deze manier in elkaar kunnen overlopen? Een voorbeeld. Bij een kleine afwijzing in het hier-en-nu voel ik me oprecht verdrietig, omdat ik ooit eerder ben afgewezen door anderen. Via de gevoelsbrug heeft de kleinere pijn in het hier-en-nu veel sterkere pijnen uit andere situaties geactiveerd. Wanneer ik dit oprechte verdriet vervolgens deel met diegene, kan deze zich onbegrepen voelen en me alsnog sterker afwijzen.

Een sleutel is in zo’n situatie: Stil zijn. Ervaar deze sleutel en oefen stapsgewijs. 1. De aandacht naar binnen richten en afstemmen op de stem van de stilte. Weg van je hoofd, weg van je gedachten en emoties. Zodra je voelt dat emoties met je aan de haal gaan, focus eens op je hartgebied. Neem een korte pauze, haal diep en langzaam adem door je hart!  2. Stel je daarbij voor dat de lucht in- en uitgaat door het midden van je borstkas. Lekker even weg van je hoofd. Als je de constante stroom gedachten en rusteloze emoties afremt, is er ruimte voor een heldere en onbevooroordeelde blik op de situatie. Zodat nieuwe mogelijkheden naar boven komen in een open mind in plaats van een selectieve mind. Check! Is je emotie nu minder geladen? Voel je rust en ruimte in je hart? Meer helderheid in je hoofd? Nog niet? Ga gewoon terug naar stap 1. Oefening baart kunst. Dus stel dat je te maken hebt met een gevoelsbrug van een sterke reactie, die je een cijfer 10 geeft op een 0 tot 10 schaal. Probeer dan om de lading van de gevoelsbrug terug te brengen naar bijvoorbeeld 5. Het is een kunst van aanwezig zijn en brengt helderheid in en om je heen.

Moge inzicht ons inspireren tot goedheid …

© Conchita Willems            28/11/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.