Al een tijd is bekend dat de armen gemiddeld een groter gehalte hebben voor overgewicht dan de rijke mensen. Een twee jaar geleden was ik begonnen aan een koolhydraatarm dieet in de hoop om mijn gewicht te reduceren wat aardig goed ging. In drie maanden was ik meer dan 10 kilo kwijt en voelde ik mij energieker dan ooit. Echter waar het fout ging was dat ik niet langer de financiële reserves had om dit dieet door te zetten en dus terug gegaan ben naar mijn oude gewoontes.

Men zit met een serieus verslavingsprobleem. Verslaafd aan suiker en andere koolhydraten. Natuurlijk voegt zoetheid een lekkere smaak toe aan producten waardoor ze bijvoorbeeld minder bitter of zuur worden, maar suiker doet ook psychologisch een hoop in je lichaam welke er bijvoorbeeld voor zorgen dat je sneller denkt honger te hebben en vreetbuien krijgt naar een heel verbazende substantie, suiker. Zelfs als je denkt dat met je hartige drang je geen suikerverslaving hebt, zit je ernaast. Want in bijna alle meel houdende of aardappelen (met zetmeel) producten bevatten koolhydraten, dus ook de chips en zoutjes. En uit eigen ervaring weet ik hoeveel fitter je als persoon voelt als je jezelf weet los te halen van de verslaving en het minimale, vooral via fruit verkregen, suikers binnen haalt.

Feit is dat hoe meer voedsel bewerkt is, hoe goedkoper het gebruikelijk is. Dit terwijl je met een koolhydraatarm dieet juist probeert zoveel mogelijk pure producten te gebruiken zoals verse groente, fruit, (gras etend) vlees, onbewerkte/ongezouten noten en zo meer pure producten. Dit resulteerde erop dat ik minstens het dubbele hoeveelheid aan geld kwijt was dan wanneer ik ongezond (te weinig) at.

Ik heb zojuist een berekening gedaan. Stel dat je ontbijt met een Snelle Jelle kruidkoek, in de middag twee broodjes pindakaas met een gekookt eitje eet en ’s avonds een pizza, pannenkoek of ander kant-en-klaar product, dan heb ik berekend dat je zo’n € 3,03* euro per dag kwijt zal zijn. Echter met een gezonde voeding van kwark met havermout en bessen, een omelet, smoothie en portie avondeten kwam ik uit op maar liefst € 7,78* euro per dag! Van de eerste optie kwam ik aan in een snel tempo, en met de tweede optie viel ik op gezond tempo af.

Als je net als ik dusdanig krap bij kas zit waardoor je maar 100 euro kan besteden aan eten elke maand, wat neer komt op € 3,33 per dag, zul je snappen dat de eerste optie het meest aantrekkelijk is. Wie wil dat zijn/haar huis zonder stroom komt te zitten of dat je geen water meer hebt, omdat je probeert gezond te eten? Je zult een minimaal budget van 240 euro moeten hebben om kans te maken gezond te eten.

Als de prijzen nou omgekeerd zouden zijn, dat de gezonde methode van leven financieel haalbaar is en de ongezonde levensstijl een luxe, dan zouden veel meer mensen kiezen voor de gezonde manier van leven, in plaats van nu dat ze moeten inleveren op hun gezondheid om te kunnen overleven in deze maatschappij waar basisbehoeften zo veel kosten waardoor je als lage inkomen nog geen 10% overhoud wat resulteert tot deze 10% je 100 euro eten is voor de maand.

* Prijzen genoemd zijn berekend in 2019.

 

© Janelin           18/01/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.