Er is een mysterie in de glimlach. De glimlach is niet alleen op je lippen: ook in je ogen bevindt die zich! Zou dat mysterie de liefde zijn? Een oprechte glimlach verbindt van hart tot hart! Ongeacht herkomst, cultuur of tijd.

Communiceert u wel eens bewust met een glimlach? Bijvoorbeeld in het verhaal ‘De Clown van God’ gebeurt dat. Als jongeman gaat Giovanni alleen op pad om te jongleren voor het vermaak van de menigte. Dit blijft hij doen met een glimlach op zijn gezicht gedurende zijn hele leven. Uiteindelijk wordt Giovanni oud en kan niet langer jongleren om in zijn levensonderhoud te voorzien door anderen te vermaken. Hij gaat terug naar zijn geboorteplaats en kruipt de kathedraal in om te slapen. Hij wordt wakker gemaakt door een grote menigte mensen die de kathedraal binnenkomt. Als de menigte vertrekt, merkt Giovanni dat het standbeeld van Moeder en Kind er streng en verdrietig uitziet. Hij vertelt aan het beeld dat hij vroeger mensen aan het lachen maakte en hij toont zijn jongleren. Een monnik ziet hem en rent weg om deze heiligschennis te melden. Giovanni heeft nog nooit zo goed gejongleerd. Tot slot doet hij een regenboog van ballen. Net als hij de gouden bal erbij haalt, stopt zijn hart en sterft hij. De monnik komt met de overste van het klooster en ze zien tot hun grote verbazing dat het Kind nu het gouden balletje vasthoudt met op beide gezichten van het standbeeld een glimlach. Hoofdpersoon in het verhaal is Giovanni, die we tegenwoordig een ‘kansarme jongere’ zouden noemen. Door in zichzelf te geloven haalt hij het beste uit zichzelf en anderen naar boven. Met zijn bijzondere gave weet hij mensen op te vrolijken. Ondanks moeilijke omstandigheden houdt Giovanni zijn gave in ere en dat heeft uiteindelijk dit onverwachte gevolg.

Het verhaal nodigt uit om anders naar jezelf en anderen te kijken. Het verhaal is een dialoog die oproept tot zelfreflectie. Ontdekt u die glimlach ook? De glimlach komt van binnen uit, dat kun je voelen. Met een glimlach opstaan, leven, dingen doen, iets willen betekenen voor de ander, iets verlangen van een ander – levert altijd meer op. Met een glimlach krijg je meer gedaan, merk je dat mensen meer willen doen, makkelijker voor je open staan.

Bron verhaal: “De drie bruiloftsgaven” Uitgeverij Christofoor

©Conchita Willems             2/02/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.