Het leek er verdomd veel op, dat de heupwiegende heer Willem Engel, (what’s in a name) met zijn Viruswaarheid in mijn tiende boek ronddoolde. Ik was in een tijdmachine.

De idiote verzinsels in dit boek, een verhaal rond 1500, werden door zelfbenoemde experts als waarheid verkondigd. Het kostte de hoofdpersoon, Sierva María, het leven.

De gesjeesde, fanatieke, haatdragende “specialisten” bezaten noch enige relevante kennis, noch zelfreflectie. Dat was tóén, maar we leven nu in 2020.

Kijk. Als je overtuigd bent van je gelijk én je bent behept met een flinke portie zelfoverschatting én als je daar bovenop beschikt over een onbegrijpelijke dwang om onrust te stoken, dan is al lezend de link naar Willem Engel snel gelegd.

In het licht van dit verhaal:
Sonja Barend vertelde deze week, naar aanleiding van haar nieuwe boek: “Ongemak is van alle tijden. Het is als de appel in het paradijs. Kwesties en problemen lijken regelmatig op een variant van jaren geleden. Zij zijn niet nieuw maar anders.”

Bizar dat de mens zichzelf telkenmale opnieuw moet uitvinden.

Ook over de vraag wát essentieel is, steggelt men al eeuwen. Hangt het er niet van af, waar en hoe je leeft?
Geen bed, geen dak, geen brood, geen water, geen veiligheid? Dan heb je het niet over een te laat bezorgd pakket, de uitverkochte panko, een gemiste sigaar of laat staan over onverkrijgbare kerstboomkaarsjes.

Uhh? Kerstboomkaarsjes?

Ik mis ze. Ze passen precies in de geërfde rode kleiige houdertjes die naast het kribbetje al decennia hun vaste plek hebben. Ons kaarsenwinkeltje is gesloten, en bij BOL vinden zij mij pas aardig als ik een heel pallet tegelijk koop. Dus. Dit jaar geen wakkerend vlammetje bij Jozef en Maria, de schaapjes en de herder. Kindje geeft er niet om, die slaapt nog.

Essentieel? Natuurlijk niet. Serva María had wel andere zaken aan haar hoofd.
Maar toch…

© Willie Lek
19 december 2020
“Boeken in tijden van corona, deel 10.”
Over de liefde en andere duivels (1994)
Door Gabriel García Márquez

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.

Meer blogs van Willie vindt u op www.willielek.nl