LENEN, HUREN, LEASEN, DIGITALISEREN OF TOCH BEZITTEN ?

We lenen allemaal wel eens een kledingstuk uit aan een zus of vriendin voor een feest.

Wist je dat bijna alle Oscar-jurken voor de rode loper geleend worden?

Een kledingstuk huren deed je vroeger alleen als je voor dat éne bal een smoking nodig had. Tijdelijk iets in je bezit hebben is inmiddels steeds normaler geworden en populair nu we duurzamer zijn gaan denken.  We doen het allang met een softwarepakket, mobieltjes en de lease spijkerbroek van MUD , dat succesvol blijkt.

 

De kledingbieb

Er zijn verschillende manieren om kledingstukken tijdelijk in je bezit te krijgen. Je kunt een abonnement nemen zoals in de bieb met boeken. Je huurt bijvoorbeeld per kledingstuk waarin versleuteld zit dat, hoe langer je huurt, des te goedkoper het gaat worden.

Nu we in de feestmaand zijn gearriveerd kan dit een mooie optie zijn, want de feestjurk is volgens mij bij uitstek hét kledingstuk hiervoor. Eén ding weet je zeker, na al die feestdagen draag je die jurk voorlopig niet meer. En als je een ruige Kerst tegemoet gaat en een uitnodiging hebt voor een spetterend eindejaarsfeest wil je iets bijzonders.  Mocht je dan toch aan die speciale avond een onvergetelijke herinnering overhouden, die je in je kledingkast wil bewaren, dan kan een aankoop hiervan vaak alsnog.

TIJDELIJKHEID < > BEZIT

Opvallend is dat maar een klein percentage dit doet. Dat vond ik frappant, hoe zit dat?  Zijn we onze persoonlijke binding met kleding aan het kwijtraken? Kiezen we anders als we huren? Vult dit een behoefte in voor een bepaald soort klant en wil de rest nog steeds alles (be)houden? Vragen waar nog geen  antwoord op komt, toch is duidelijk dat onze statische bezitsdrang volop in beweging is. Er zijn ontwikkelingen naar een digitale kleerkast. Als overal wifi is kan het.  Je digitaal kleden vanuit de digi-kleerkast op je mobiel.

Carlings experimenteerde ermee. Ik zag indrukwekkende voorbeelden waarin de menselijke bewegingen zich perfect aanpasten bij de kleding.

Wil je in het nieuwe jaar wat stappen zetten naar een duurzame kleerkast? Hier de eerste zeven adviezen.   

Little black dress & hot-knot

Heb je jaren geleden een diepte investering gedaan in de perfecte ‘Little black dress?’ Dan ben je alweer bijna klaar. Mooie kousen, een sierraad, schoenen en vergeet je haar niet. De leukste, persoonlijkste en immateriële kant van mode blijft je eigen kapsel.

Ga voor een ‘hot-knot’ De hipster man had al jaren geleden zijn haar in een knot. Afgekeken van de Oosterse boeddhisten. Na het lage mannenstaartje ging bij hen het haar al omhoog en in de knoop. Nu volgen eindelijk de vrouwen. Die lieten hun slierten jarenlang hangen, een wat onverzorgde indruk was een must. Dat is passé. Het haar moet ook bij hen strak de hoogte in en met een knot.

De laatste Chanel show gaf het interessant weer. Alle modellen op de foto hadden hetzelfde knot- kapsel. Een treffende expressie van ons ‘massa- individualisme’ als sign of our time. We denken allemaal volstrekt uniek te zijn, maar dansen op dezelfde muziek, kopen dezelfde producten en reizen naar dezelfde bestemmingen. En we feesten allemaal in de laatste week van het jaar!

Door Regine Nusselein

Geplaatst 6 december 2019

In slowfashion

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik. 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.