Politie en het goede voorbeeld

Daar rijden we, mijn vriend trekt op om in te voegen op de N201 waar je met 80 km/h mag rijden. Er reed een politieauto en wanneer mijn vriend de 80 gehaald heeft schatte hij in dat hij voor de politieauto kon invoegen. Echter moest hij toch gas bij geven om de plek nog te halen. Eenmaal voor de politieauto zaten we op 90 km/h en de politie zat nog steeds te drukken, omdat hij blijkbaar vond dat we harder moesten rijden. Geen zwaailichten, geen sirene, maar gewoon hard rijden.

Jammer dat de politie vaak zelf niet het goede voorbeeld geeft. Nu snap ik dat als ze ergens met spoed moeten zijn, ze met behulp van de zwaailichten en eventuele sirene boven een paar regels staan zoals een rood verkeerslicht, echter hoor en zie ik vaak genoeg dat ze ook daarbuiten rijden alsof ze overal boven staan en regels niet voor hun gelden.

Een paar slechte voorbeelden die de politie geeft waarbij ze overduidelijk niet naar een melding onderweg zijn:

  • Parkeren op de stoep om een patatje bij een snackbar te halen.
  • Zoals eerder vernoemd hard rijden, samen met het drukken en op plaatsen waar het niet mag inhalen.
  • Illegaal vuurwerk afpakken, om vervolgens zelf af te steken.
  • Geen richting aangeven.
  • Vriendjespolitiek, waarbij ze bijvoorbeeld vrienden laten doorrijden met een waarschuwing.Zo heb ik ook wel eens gehoord dat ze opzettelijk rustig rijden. Daar waar je 70km/h mag 50 km/h gaan rijden. De meeste mensen die de politieauto zagen zakten meteen terug, bang zijnde een boete te krijgen. Toen een vrouw ze inhaalde keek ze naar binnen en zag de politieagenten helemaal dubbel liggen terwijl ze haar groetten.Ik heb enkele jaren geleden een ongeluk zien gebeuren. De motorrijder lag hierbij op de weg tussen de vluchtheuvel en de stoep in en ik kon als beroepsmatig verkeersregelaar het verkeer om de beurt laten langs rijden. Ik werkte samen met een werker die in fel oranje gekleed was, terwijl anderen hulp verleenden aan de motorrijder en belden naar de autoriteiten. Wat ik zelf lastig vond was dat ik niet voorbereid was op de situatie en dus in plaats van met mijn volle arsenaal van pak, lamp en fluitje, ik stond opgesteld in mijn lange zwarte jas. Het was schemerig, het regende en ik schatte mijzelf niet duidelijk zichtbaar.
  • “De politie heeft een wettelijke vrijstelling gekregen om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk.” https://www.politie.nl/themas/bevoegdheden-politie.html
  • Het ging allemaal verbazingwekkend prima. Ik miste mijn afspraak, maar vond dit belangrijker. Toen de politie aangereden kwam, en tussen mij en de andere werker in kwam staan waardoor wij weer opnieuw moesten opstellen om te kunnen communiceren met elkaar, is hen verteld dat ik verkeersregelaar ben. Ik vond dat prima, zo konden zij snel doorwerken en zou de situatie zo snel mogelijk op gelost zijn. Alleen vond ik het enorm slordig en onverantwoordelijk dat ze zelf (droog) in de auto zijn gaan zitten en mij lieten staan, terwijl ik zo slecht zichtbaar was en ze me niets aanreikten zoals bijvoorbeeld een hesje, pionlamp of iets dergelijks om de situatie veilig te stellen, wat hun werk is.
  • © Janelin         29/08/2018
  • Wat heb jij een agent zien doen wat niet hoort? Laat een reactie achter in de comments.

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.