Het soldaatje

Wie nu in onze omgeving rondwandelt kan het bijna niet ontgaan: overal zie je witte schermbloemige planten met kleine roodbruine kevertjes. Vooral de wilde peen en de gewone berenklauw zitten er vol van. Het gaat hier om de ‘kleine rode weekschildkever’, meestal kortweg ‘soldaatje’ genoemd.
Die naam dankt hij aan de langwerpige vorm die in combinatie met de kleur enigszins doet denken aan een oude soldatenjas.  Wie dat onzin vindt kan ook denken aan het liederlijk gedrag, dat ’s lands wapenrok schijnt uit te lokken. Want wie goed kijkt ziet dat op deze maagdelijk witte bloemschermen de wildste orgieën plaatsvinden.

Er wordt flink op los gevoosd waarbij voortdurend van partner wordt gewisseld en vaak triootjes ontstaan. Door dit roekeloos gedrag vormen zij als het ware een gedekte tafel voor vogels en andere predatoren. Maar de soldaatjes zijn wel geil maar niet gek. Ze hebben een geheim wapen: ze zijn giftig!
De vogels weten dat, maar in geval van nood hebben deze militairen nog een truc achter de hand: ze zijn in staat om giftig bloed te laten vloeien uit hun geleedpotige gewrichten. Zo schrikken ze hun vijanden af. Ideetje voor onze krijgsmacht?

 

© Bert Verweij                 5/08/2021