Mantelzorg is heel belangrijk. Net weer de bijvoeding voor Kees ingeruimd. Wat een geluk dat er zoiets als bijvoeding bestaat! Zelfs in verschillende smaakjes. Tijdens zijn long covid herstel heeft hij nu een terugval. Wellicht een griepje erbij? De koorts schommelt tussen de 39 en 37.5 graden, dus in overleg met de huisarts blijft hij rustig in bed. Veel slapen, lekker lezen door de hoestbuien en neusverkoudheid heen. Het voelt niet alarmerend aan. Mantelzorg leren is een bijzondere ervaring. Het is afstemming en voorzien wat iemand nodig zal hebben. Als moeder en lerares ben ik voorzien in leerbehoeften wel vaardig. Zorgen voor een ziek iemand is toch wel heel wat anders. Vanuit bewondering voor alle lieve mantelzorgers vind ik het een uitdaging om ook in deze vaardigheid te groeien. Ik heb me als mantelzorger aangemeld bij de regionale Mantelzorg organisatie. Er worden gezellige, sportieve en culturele activiteiten aangeboden, waarbij je heerlijk kunt ontspannen. Dat is (nog?) niets voor mij. Ook bij gespreksgroepen voor lotgenoten kan ik me aansluiten. Ook (nog?) niets voor mij. Het is heel mooi dat, als je al jarenlang iemand verzorgt in je vrije tijd, deze voorzieningen er zijn in de samenleving. Ik ben pas sinds begin februari hiermee in aanraking. Mijn geluk bestaat in het vooruitgaan van zijn gezondheidstoestand en in de voldoening van gelijkmoedigheid ervaren bij terugval of verdrietige gemoedstoestand. Want acceptatie is een proces van ons allebei. Voor hem om te kunnen genezen, voor mij om te kunnen verzorgen. Samen komen we er doorheen, waarbij de support in de familie en in de samenleving super positief voedend werken. We zijn echt dankbaar voor al die goed willende mensen, die ons het vertrouwen geven: wij horen bij elkaar!

Dit inspirerende verhaaltje vertelde ik jaren geleden in een kinderklas:
“Waarom huil je, mama?”
vroeg een jongetje aan zijn moeder.
“Omdat ik een vrouw ben,” antwoordde zij.
“Ik begrijp het niet,” zei het jongetje weer.
Zijn moeder knuffelde hem en zei met een vage lach:
“En dat zul je ook nooit doen lieve kind, maar dat maakt niet uit.”
Later vroeg de kleine jongen aan zijn vader:
“Papa, waarom huilt mama zomaar zonder reden?”
Zijn vader kon alleen maar antwoorden:
“Alle vrouwen huilen zonder reden.”
De kleine jongen groeide op en werd een jonge man, zich nog steeds afvragend, waarom vrouwen huilen.
Uiteindelijk riep hij de hulp in van God en vroeg ook Hem:
“God, waarom huilen vrouwen?”
God antwoordde het volgende:
“Toen ik de vrouw schiep, besloot ik dat ze speciaal moest zijn.
Ik gaf haar schouders, sterk genoeg om het leed van de wereld te dragen, maar ook zachte armen om comfort te bieden.
Ik gaf haar innerlijke kracht om, bevallingen te doorstaan en om tegen afwijzing te kunnen, welke zij vaak zou gaan krijgen, soms zelfs van haar eigen kinderen.
Ik gaf haar de hardheid, het doorzettingsvermogen om voor haar vrienden en familie te kunnen zorgen, zelfs wanneer iedereen het opgeeft.
Zelfs ziekte en vermoeidheid houden haar dan niet tegen, en zij klaagt nooit….
Ik gaf haar gevoeligheid, zodat zij haar kinderen lief zal hebben, onder welke omstandigheid dan ook.
Zelfs wanneer haar eigen kind haar pijn heeft gedaan.
Ze heeft een speciale gave om kinderen weer te doen lachen, om tieners te helpen met hun twijfels en angsten.
Ik gaf haar de kracht om voor haar man te zorgen, ondanks zijn fouten en ik fabriceerde haar uit een rib van hem om zijn hart te beschermen.
Ik gaf haar de wijsheid,
om te weten dat een goede echtgenoot zijn vrouw nooit pijn zou doen, maar dat hij haar soms test op haar kracht.
En ook om haar man bij te staan, door dik en dun.
Voor al dit harde werk, gaf ik haar ook een traan om te laten.
Het is van haar, zij kan het gebruiken wanneer zij dat nodig heeft.
Het is haar enige zwakte…..
Wanneer je haar ziet huilen, zeg haar dan hoeveel je van haar houdt, en hoe goed de dingen zijn die zij voor anderen doet.
En alhoewel ze dan nog steeds huilt, weet dan dat ze zich wel degelijk iets beter voelt.

© Conchita Willems   16/10/2021

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.