Op Bevrijdingsdag afgelopen dinsdag liepen mijn man Kees en ik een rondje in de buurt. Wat veel vlaggen. Wat veel spelende kinderen. Wat een harmonie in de straten. Een houding van toewijding aan het huiselijk leven dringt tot me door. Beseffen we oprecht de betekenis en het belang van harmonisch huiselijk leven? Dat telt: de pracht en kracht van deze harmonie. Die creëert ruimte in je geest, waardoor je contact houdt met menselijkheid. Vrede op aarde begint zo dichtbij.

Er was eens een koning die een grote beloning uitloofde voor die kunstenaar die het best in staat was om op een schilderij vrede uit te beelden. Veel kunstenaars stuurden prachtige schilderijen. Uiteindelijk koos de koning twee schilderijen uit waartussen hij een keus wilde maken. Op het ene schilderij is een rustig meertje te zien. De hoge bergen op de achtergrond worden in het water weerspiegeld en boven de bergen drijft een wit wolkje. Op het andere schilderij is een storm afgebeeld. Regen valt omlaag tussen rotsen in een kolkende rivier terwijl boosaardige bliksemschichten de hemel verlichten. Er is ook een krachtige waterval vanuit een rots. Verborgen achter de waterval zie je een nest op een struik met een moeder vogel sereen zitten op haar eieren. De koning ziet uiteindelijk alleen die vogel die aan het broeden is. Dit, zo sprak de koning. Dit is het schilderij dat ik zocht. Vrede vind je lang niet altijd in prettige omstandigheden. Vrede is een kalm hart, midden in de storm van het leven. – bron onbekend

Koning Willem Alexander zei in zijn indrukwekkende toespraak van maandag 4 mei: “In deze uitzonderlijke maanden hebben wij allemaal een deel van onze vrijheid op moeten geven. Sinds de oorlog heeft ons land iets dergelijks niet gekend. Nu maken we zelf een keuze. In het belang van leven en gezondheid. Toen wérd de keuze voor ons gemaakt. Door een bezetter met een ideologie zonder genade die vele miljoenen mensen de dood in joeg. … Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. En: onze vrije, democratische rechtsstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.”

Vrede, dat kalme hart, midden in de storm van deze crisistijd, dat kan wél. Daar zijn wij zelf bij. Leven, hier en overal, nu en altijd, met oog voor huiselijk leven. Maak van je huis de zetel van respect, van moraal, van liefde. Koester goede gedachten en zorg voor elkaar, op afstand. In het belang van leven en gezondheid.

Bron toespraak van de Koning: https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2020/05/04/toespraak-van-koning-willem-alexander-nationale-herdenking-4-mei-2020

© Conchita Willems           8/05/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.