Ik heb kip geproefd! Echte kip. Wat is daar nou zo bijzonder aan, zal je misschien denken. Nou, dat zal ik je uitleggen. Het is tientallen jaren geleden dat ik échte kip heb geproefd. Al die tijd plofkippen en hun voorlopers gegeten, waarvan het vlees naar niks smaakte en je met kruiden nog het idee had dat je kip lekker was. Tijdgebrek, gemak en ja, ook de portemonnee bepaalden dat het kip werd uit de supermarkt. Zout erop, peper en kerrie en braden maar. Je at iets dat smaakte. Maar naar wat? Het moest kip zijn, dus lekker.

Sinds ik met pensioen ben en soms iets zoek om te lopen of te fietsen, haal ik steeds meer boodschappen bij de landwinkels in de buurt. Producten uit eigen tuin en van eigen vee. Direct van de boer dus. Verse rauwe melk (zelf even een keertje koken), yoghurt, karnemelk, kwark en kazen. Eigen eieren, fruit en aardappelen, pompoenen, bieten etc. Heerlijk! En nu heb ik dus de polderkip ontdekt. Even insmeren met olijfolie, een citroen in partjes in de buikholte, samen met twee laurierblaadjes en een uur in de oven (af en toe keren). Kijk, dan proef je pas echte kip! Voor mij niets anders meer dan polderkip. Als kip op het menu staat dan hè.

En de prijs? Aanvankelijk dacht ik dat biologisch duurder was dan plof of bespoten. Onzin! Dat doen ze in de supermarkten bewust, die duurdere prijs, maar ik betaal in de landwinkels grosso modo niet méér dan in de supermarkt voor mijn boodschappen, eerder zelfs wat minder. Alleen is het assortiment veel beperkter en dus heb je niet het supermarktgemak van alles bij elkaar. Maar nu ik ruim in mijn tijd zit, zie ik het gemak van de supermarkt niet vaak meer als een voordeel.

Zo heb ik ook een echte slager gevonden. Gewoon bij ons in het dorp! Ik proef nu wat ik mijn smaakpapillen heb onthouden in de afgelopen decennia en ik wil hun hierbij mijn spijt betuigen. Mea culpa. Mea maxima culpa! Rund- en varkensvlees van eigen vee, een handwerkslachter en de slager zelf voor de verdere verwerking. Ietsje duurder dan de supermarkt, maar zóóó veel lekkerder!!
Bovendien is de klant koning. Zo moet ik tegenwoordig erg letten op mijn zoutconsumptie. Vroeg ik de slager of hij ook, met het stamppottenseizoen in aantocht, zoutarme rookworst voor mij kon maken. Een week later kon ik er tien op komen halen. En lekker! Je proeft het eerlijke, gerookte vlees zonder de smaakmakers die er in de supermarkt toegevoegd worden. Gewoon écht vlees. De vrieskist is nu weer leeg, dus ik ga er weer tien bestellen.

En wat bij mijn nieuwe voedselleveranciers ook zo leuk is: je wordt vriendelijk gegroet als je binnenkomt en men neemt de tijd voor je. Doet me ook wel aan mijn moeder denken in onze winkel vroeger (Spar). Daar stonden soms ook hele gespreksgroepen voor haar kassa. Mensen hadden ongetwijfeld meer tijd, maar ook was er nog tijd voor de clientèle. Overigens is het tegenwoordig gelukkig niet meer zo als dertig jaar geleden, toen je als klant welhaast weggekeken werd als je een vraag had. Hoe durfde je iemand te storen in zijn werk!? Ook bij de grootgrutters word je doorgaans netjes te woord gestaan. Mijn eigen grootgrutter en grote slager om de hoek zijn daar gewaardeerd attent in. Het is ook een concurrentieslag.

Het moge duidelijk zijn: ik geniet van mijn pensioen en vrije tijd.
Zo, en nu even de prei wassen. Tijd genoeg.

© Ben Voorend           1/12/2020

PS

Nou kreeg ik zowaar binnen enkele uren na plaatsing van dit bericht de vraag welke winkels ik dan tegenwoordig bezoek. Welnu, dat zijn:

Landwinkel De Lindenhorst, Westzijde 17a De Hoef – www.landwinkeldelindenhorst.nl
Zuivelboerderij Vrouwenakker, Drechtdijk 90 De Kwakel – www.zuivelboerderijvrouwenakker.nl
Slagerij Heemskerk, Dorpsstraat 23 Uithoorn – www.slagerijmarcelheemskerk.nl
En voor mijn biologische wijnen wend ik mij tot mijn vrienden van www.naturalvineyards.nl

Aan tafel!

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.