JUBILEUMFESTIVAL 40 JAAR MOKUM FOLK

Jongstleden augustus was het precies 40 jaar geleden dat Jos de Rooij de Stichting Mokum Folk oprichtte. Helaas heeft hij dit jubileum niet mee kunnen vieren. In april 2016 overleed Jos.

We hadden drie groepen uitgenodigd om 3 kwartier te komen spelen. Omdat we dit seizoen, naast het jubileumfestival, nog 6 voorstellingen hebben, kon het festival ook mooi dienen als opening van het nieuwe seizoen.

Het festival werd geopend door onze voorzitter – Rob van Niele – waarbij we afgesproken hadden de opening niet te lang te maken en niet elk ex-bestuurslid te noemen en te bedanken. We hadden wel alle ex-bestuursleden uitgenodigd. Helaas waren ze – op Harold Prijn, Joop Wieringa en Hans van Deelen na – niet gekomen. Harold is heel lang penningmeester geweest. Over Joop en Hans later meer.

Na de korte speech wist het Duo Bodhi & Titus de volle zaal stil te krijgen met hun muziek. Titus is een bekende op ons folkpodium. Hij heeft in het verleden in diverse samenstellingen bij ons gespeeld en gezongen. Bodhi was voor ons een nieuwe ster. Al is ook zij al vele jaren actief in de muziek.

Na een pauze de groep ’t Gevolg. Ook ’t Gevolg hebben we meerdere keren bij ons op bezoek gehad.
Hans is redactielid van New Folk Sounds (voorheen Janviool) en is als muzikant bekend van de groepen Alruin en Windvlaag. Hans is enige tijd bestuurslid van Mokum Folk geweest.
Doortje Schroevers speelt al vanaf haar 8ste viool en speelde ook al in Windvlaag.
Marcel van der Vloet speelt de trekharmonica (trekzak). Maar Joop Wieringa is voor ons wel de bekendste van de groep. Joop heeft jaren de programmering van het Mokum Folk Podium verzorgd en is jaren bestuurslid geweest. Joop speelt de (ukelele-)bas en de bodhran in de groep.

Als derde groep was er een optreden van de Kalarash Klezmerband. De geschiedenis van deze groep gaat ver terug. Zo begeleidden zij o.a. de zangeres Marjolijne Rommerts . Marjolijne was als professioneel zangeres lange tijd verbonden aan het Folklorisch Danstheater en later zangeres bij balkanswingband Sultan. Helaas overleed zij twee jaar geleden. Tijdens het herdenkingsconcert naar aanleiding van haar overlijden, trad de Kalarash Klezmerband op. We waren naar dit herdenkingsconcert en zeer onder de indruk van hun muziek. De groep verzorgt geen reguliere voorstellingen meer, maar gelukkig was er het enthousiasme om te komen spelen. Het optreden was voor hun een reünie. Een reünie die voor hun en voor ons zeker voor herhaling vatbaar is.

Terugkijkend hebben we een fantastisch festival gehad. Veel van onze donateurs waren gekomen voor de voorstelling en een drankje. En er waren ook betalende gasten. Over betalen gesproken. Iemand heeft zijn of haar kaartje betaald met een vals briefje van 50 Euro. Nu hoop ik maar dat dat niet bewust is gebeurd.

Voor ons wel aanleiding om voortaan een controle uit te voeren als we met 50 EURO betaald worden.

Voor de penningmeester betekent dit een extra kostenpost. Maar ja, je bestaat maar één keer 40 jaar. Bij deze alle muzikanten; de mensen van het geluid en de medewerkers van Wijkcentrum Alleman bedankt voor een mooie herinnering. Op naar ons 50-jarig bestaan!

©Herbert Bos                   8/12/2019

 

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.