Echte stilte, daarvoor moet je in een klooster zijn. Bijvoorbeeld dat zen-klooster in Japan. Streng dat ze er zijn! De monniken mogen eens per tien jaar twee woorden zeggen, meer niet. Alleen de abt mag spreken. Maar die heeft er dan ook al vijftig jaar stilte opzitten! Monniken kwamen en gingen. Maar weinigen hielden het vol. Twee woorden in tien jaar is niet veel. Een van de monniken volhardde. Na tien jaar volledig zwijgen ging hij naar de abt. Deze zei: ‘Je eerste tien jaar zijn om. Wat zijn je twee woorden?’ ‘Bed … hard,’ zei de monnik. Tien jaar later was het weer zover. De monnik stond weer voor de abt en zei: ‘Voedsel … stinkt.’ Opnieuw gingen tien jaar voorbij in volledig stilzwijgen. Ten derden male stond de monnik voor de abt. ‘Wat heb je dit keer te vertellen?’ vroeg deze. ‘Ik … stop.’ ‘Dat dacht ik al,’ zei de abt, ‘je loopt al dertig jaar alleen maar te klagen.’

Een voorbeeld van positief blikveld is voor mij de plaatselijke kringloopwinkel De Boemerang. Al tientallen jaren zet de winkel zich in voor duurzaamheid, zowel in goederen als in menselijke ontwikkeling. Ontroerend hoe de winkel een voorbeeld is voor velen om bewust om te gaan met het circulair bestaan. Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Met andere woorden: Re-duce (minimaal grondstofgebruik), Re-use (maximaal hergebruik van producten en onderdelen), Re-cycle (hoogwaardig hergebruik van grondstoffen) en Re-pair (herstel in plaats van weggooien en nieuwe kopen), waarbij de inzet van vrijwilligers, stagiaires uit leerorganisaties en diverse sociale partners effectief en essentieel bijdraagt aan een prachtige sociale en duurzame woonplaats.

Hartelijk dank Boemerang!

Ter info meer over hun duurzaamheid: https://deboemerang.net/meer-over-ons/#duurzaamheid

© Conchita Willems    16/10/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.