De Vijftuiter van Klaas Gubbels

“Ik heb altijd iets met het gewone willen doen, het saaie. Het burgerlijke heeft me altijd gefascineerd. Bakkie koffie?” Klaas Gubbels

De bijna 85-jarige Klaas Gubbels is beroemd geworden door de tafel en de koffiepot – door hemzelf de ketel genoemd. Hij draait bewust het saaie om. Zo dat het saaie iets is. De dingen zijn als het ware een personage. En gemoedstoestand is een instrument dat wordt ingezet bij vormgeving. Zijn hele artistieke leven heeft in dienst gestaan om vormen te ont-dingen. Toch zegt hij dat hij aan het oppervlak wil blijven.

Bovenstaand beeld met de titel De Vijftuiter, gemaakt van cortenstaal waarvan de oranjebruine kleur verandert in de loop der tijd, verraste ons tijdens de beeldenroute Artzuid Annex Amstelveen. Onze gids Cintha van Heeswijck (directeur ARTZUID) wees ons op de kenmerken van de beelden. We liepen van beeld naar beeld en de milde wind, het heldere licht vanachter de wolkenhemel en de bomen langs de Bovenkerkerkade bewogen met ons mee. Van beeld naar beeld. De gestaag voorbijrijdende auto’s op de paralelweg waren getuigen van dit groepje kijkende en luisterende burgers. Als toeschouwer ervaar je medeleven, herkenning, ontroering. De vijf tuiten van de ketel schenken leven …

Op 25 mei 2019, de verjaardag van Amstelveen, nam tijdens het 24H Amstelveen evenement onze gids 15 inwoners mee langs de boeiende Klaas Gubbels beeldenroute. De route startte bij het museum Jan van der Togt met het Tien Tuiten beeld en ging daarna verder langs de andere beelden op de nabijgelegen kade. Om beelden en ruimtelijke installaties als inspirerende kracht in buurten voor jong en oud te zien is heel vooruitstrevend. Kunst als reflectie voor het geestelijke verlangen van de moderne mens naar spiritualiteit? Kunst kan voorbijgaan aan het denken, en kan je direct raken in je hart en ziel. Het is soms de enige toegang tot het onzegbare. De gemeente Amstelveen heeft de mogelijkheid één beeld van Klaas Gubbels aan te schaffen. Inwoners van Amstelveen kunnen hun keuze binnenkort kenbaar maken. Ik kijk ernaar uit welk van deze fantastische beelden bij ons komt wonen!

Informatie uit het boek: Klaas Gubbels – Tafels tables tische tavoli; 2019

© Conchita Willems               25/05/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.