Menselijke waarden verbinden mensen van verschillende identiteiten tot een liefdevolle samenleving. Kan dat? Jawel, als wij willen leren dat vóór regels de liefde telt! Dat goede gevoelens, gedachten en woorden leiden naar een beter begrip van elkaar. Als ik kies hiervoor en trouw blijf aan dit geweten zoals een druppel op een gloeiende plaat: het kan! Die druppel op de gloeiende plaat herinnert eraan hoe draagvlak eruit ziet. Want: een druppel water op een hete bakplaat begint heel nijdig te sissen voor die verdampt. Die druppel op een gloeiende plaat berust niet in een kortstondig lot; het effect toont dat je jezelf wakker schudt in je geweten. Wees als een druppel water op de hete bakplaat en voel je innerlijke goedheid. In het moment, in het nu: het kan.

Het spel van het leven wordt interessant als er zinvolle grenzen en regels zijn, waar men zich aan moet houden. Stel je eens een voetbalwedstrijd voor zonder enige regels of grenzen voor het veld. Het zal uitlopen op een chaos, op een en al strijd en ongeregeldheden, waarbij niemand kan zeggen wie wint en hoe. Goed gedrag en integriteit zijn de grenzen van het veld. Menselijke waarden in je strijden tegen slechte neigingen. Speel het spel en sla acht op de waarschuwingen van ‘overtreding’ en ‘uit’. Respect voor zinnige protocollen en wetgeving vanuit gezond verstand zijn mijn en jouw verantwoordelijkheid. Moge begrip voor menselijkheid aan die regels houvast geven.

“We zijn allemaal mensen onder elkaar. Waar je vandaan komt, hoe je eruit ziet. We zijn mensen. En dat is het belangrijkste. We moeten voor elkaar zorgen. Elkaar helpen.” “Jij vertelt het gewoon uit je hart.” Deze woorden van oma Jacqueline en haar kleinzoon Frank van der Lende raken de kern van menselijkheid! Zorgzaam is de oma van radiomaker Frank nog steeds. Als tiener vriendinnen en vrienden werden we vaak gastvrij onthaald bij Jacqueline thuis in Amstelveen. Zij was in de jaren ‘60/’70 als moeder van Frank’s vader Danny en zijn zus Noëlle voor onze vriendengroep heel vriendelijk! Honderd procent eens met haar in het filmpje, waarin ze samen met Frank een bezoek brengt aan kamp Westerbork. Bekijk je dit indrukwekkend filmpje helemaal uit? Zo de moeite waard: https://youtu.be/90RmfiTj8uk

© Conchita Willems        7/08/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.