Afgelopen maandag 1 oktober 2018 was ik uitgenodigd bij de presentatie door de stichting Amstelveen Oranje van het project ‘Nooit meer Teruggekomen’ inclusief de lancering van de website met dezelfde titel: https://www.amstelveenoranje.nl/nieuws/nieuwe-website-belicht-jodenvervolging-en-verzet-in-amstelveen.html

Het project wil de Amstelveense getuigenissen, de verhalen uit de tweede wereldoorlog visueel maken, naar boven halen, de feiten weten en alles een goeie plek geven. En dit dan doen door middel van bron onderzoek, van wetenschappelijk onderzoek. Want ook vanuit Amstelveen werden maar liefst 165 onschuldigen bijeengedreven, opgesloten, mishandeld, van hun waardigheid beroofd en vermoord. De jongste was nog maar een baby, de oudste 89 jaar oud. Confronterend hoe angst opgepookt werd tot afkeer, verschillen uitvergroot werden tot tegenstellingen, onze mensenrechten en humanisme losgelaten werden in ruil voor valse beloften en een vals gevoel van veiligheid. Ik voelde me op weg naar huis na de lancering diep geraakt. Beseffen wij, zowel jong als oud, wel genoeg hoe Liefde vooraf gaat aan Vrijheid? Willen we oprecht samen leven en integer opvoeden/onderwijzen, dan is Liefde het werkwoord!

De menselijke vorm van onderwijzen geeft naast informatie, ook harmonie met dat wat bestaat. Historie gaat om de wortels van het bestaan en is gebaseerd op leerpunten. Historisch besef draagt bij aan vrede. Verleden is de schatkamer van de toekomst. Immers, als je leerpunten beseft, wordt je doelstelling krachtig. En als je dan gelooft in je zelf en creatief samen leeft, ervaar je voldoening. Zie elkaar positief in de samenleving en leef er in de opvoeding naar, en de toekomst komt positief op je af. De toekomst van een land wordt dan spelenderwijs bepaald door menselijke waarden. Zien wij en delen wij, met jong en oud, in en om ons heen, deze waarden?

Onderstaand gedicht van Dorothy Law Nolte en de afbeelding van Sai Art verwijzen hiernaar:

 

Als een kind opgroeit met kritiek, leert het veroordelen

Als een kind opgroeit met vijandigheid, leert het vechten

Als een kind belachelijk wordt gemaakt, leert het zich terug te trekken

Als een kind zich moet schamen, leert het zich schuldig te voelen

Als een kind opgroeit met verdraagzaamheid, leert het geduldig te zijn

Als een kind opgroeit met aanmoediging, leert het zelfvertrouwen

Als een kind gestimuleerd wordt, leert het waarderen

Als een kind eerlijk wordt behandeld, leert het rechtvaardigheid

Als een kind veilig opgroeit, leert het vertrouwen hebben

Als een kind goedkeuring krijgt, leert het zichzelf aardig vinden

Als een kind acceptatie en vriendschap ervaart, leert het liefde in de wereld te vinden

Als een kind opgroeit met liefde, leert het liefde

(c) Conchita Willems     10/10/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.