Meditatie is ook bedoeld om je te helpen omgaan met stress. Op het meditatiekussentje of door de natuurwandeling, het betoverende schilderij, een krachtig lied of oprecht gebed; allemaal middelen om je tot meditatie te brengen, tot stilte, tot horen in het nu.

Het gedicht van Leo Busgaglia uit zijn boek ‘Loving eachother’ herinnert aan onze verbinding met elkaar:

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij adviezen te geven,
dan doe je niet wat ik je vraag.

Als ik je vraag naar mij te luisteren
en jij begint mij te vertellen,
waarom ik iets niet zo moet voelen als ik voel,
dan neem jij mijn gevoelens niet serieus.

Als ik je vraag naar mij te luisteren,
en jij denkt dat jij iets moet doen
om mijn problemen op te lossen,
dan laat je mij in de steek,
hoe vreemd dat ook mag lijken.

Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
en probeer me te begrijpen.

En als je wilt praten,
wacht dan even en ik beloof je
dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Vanuit mijn bron aandachtig luisteren en begrijpen: dat is een levenskunst. Het brengt ons tot sociaal verantwoordelijkheidsgevoel. Oprecht luisteren is je hart openzetten naar de bedoeling van het moment, in de situatie. Elkaar ontmoeten betekent samen bouwen aan het leven. Soms is er geen antwoord nodig en raakt de vraag voldoende. Wat wordt er gezegd? Hoe dien je de situatie? Geen verbinding met mijn ervaringen uit het verleden als betweterigheid. Want ieder is anders en maakt alles op zijn of haar manier mee. Iedereen heeft zijn of haar eigen perceptie. Geef elkaar de ruimte voor de eigen interpretatie van de situatie. Aanvaard elkaars gevoel. Iemand hoeft nooit uit te leggen waarom hij of zij iets voelt. Daarom, omdat het zo is. Dat is een hele goede reden. Zie elkaar onder ogen en wees gewoon jezelf. Gewoon lief. Wees stil, doe je best om dat te begrijpen. Dat is ook mediteren, ja toch?

(c) Conchita Willems 10/04/2018

(Deze blog verscheen eerder in www.mijnamstelveen.nl waar zij haar blogs publiceert en deze nu ook deelt met het Nederlands Blog Initiatief)

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief.
Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.