Mijn gevoel voor taal heb ik van mijn vader geërfd. Hij was het die ons altijd verbeterde als we het over de duitse leraar hadden of iemand met een witte kop met haar.
In een winkel als de verkoper aan hem vroeg “kan ik iets voor u doen?”, was steevast zijn wedervraag “Wat kunt u zoal?”

Ik merkte dat ik ook besmet raakte met dat virus en mijn familieleden ging verbeteren. Ik vond het ook een sport om teksten van uitnodigingen en advertenties na te pluizen op zoek naar een grammaticale fout. Zelfs vond ik er één op onze eigen bruiloftskaart. Helaas voor de drukker moest hij ze allemaal opnieuw drukken omdat hij ze niet van te voren door ons had laten controleren.

Herman Finkers was onze favoriete woordkunstenaar. Op elke verjaardag of feest vlogen de woordgrappen over tafel en werd er wel weer een uitspraak van Herman bijgehaald. De mooiste die ik tegenwoordig in aangepaste vorm nog vaak aanhaal was het nieuwsbericht over biljarten: “In Parijs zijn de wereldkampioenschappen 10 over rood gehouden. Hennie Jansen werd voor de 6e maal op rij 2e. Hij begint daarin ook al aardig op Joop Zoetemelk te lijken. Die kon ook niet biljarten.”

Mijn moeder herinnert me nog vaak aan mijn allereerste taal-dingetje. Ik was nog klein want ik zat in de kinderstoel. Ik dronk uit een beker met twee oren met zo’n tuitje. De beker hield ik echter niet bij de oren vast, waarop ik mijn moeder hoor zeggen “Je moet je oortje vasthouden”. In een split second ontleedde ik die zin en pakte met mijn linkerhand mijn linker oorlel vast. Dit leidde tot grote hilariteit en volgens de annalen zette ik het prompt op een huilen.

Tegenwoordig is het mijn dochter die het stokje heeft overgenomen, Tot vervelends toe verbetert ze mijn vrouw en mij als we per ongeluk weer eens ‘hun’ zeggen terwijl we ‘zij’ bedoelen. Een aantal maanden geleden heeft ze echter het ouderlijk huis verlaten en nu kunnen we met een gerust hart een foutje maken zonder gevolgen.

 

© Kees Endhoven      21/08/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.