Milieubewustzijn

Adem, adem in de lucht. Wees niet bang om te geven ~ Pink Floyd

Het goede nieuws uit Engeland voor Moeder aarde al gelezen? Er is een nieuwe milieuprijs door de Engelse prins William en natuurfilmer/bioloog David Attenborough uitgeroepen. Deze jaarlijkse prijs, de Earthshot Prize, is voor ideeën ten gunste van natuur en milieu. De plannen voor verandering zorgen en helpen met het herstellen van de planeet in de komende 10 jaar. Er komen vijf prijzen, elk goed voor zo’n 1,1 miljoen euro in verschillende categorieën; natuur, schone lucht, herstel van oceanen, duurzame afvalverwerking en het klimaat. De prijs is geïnspireerd op de Moonshot Challenge die de Amerikaanse president Kennedy in 1961 had bedacht om een man op de maan te krijgen. Per 1 november kunnen er inzendingen worden ingestuurd. De eerste uitreiking staat in de herfst van 2021 gepland, in Londen. Het geld in de prijzenpot komt onder meer van miljardairs als Paul Allen (Microsoft), Jack Ma (Alibaba), en zakenman Michael Bloomberg. Onlangs begon de 94-jarige tv-bioloog Attenborough een account op Instagram waarmee hij volgers informeert over klimaatverandering. Dat account brak het record van snelste miljoen volgers ooit: namelijk in 4 uur en 44 minuten.

Rijken der aarde geven geld voor de Earthshot Prize. En mét hen kunnen wij allemaal ons gewoontegedrag onder de loep nemen. Landelijk zijn de Klimaatweken verplaatst naar 2021 in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. In Amstelveen is er bij het maken van het programma al rekening gehouden met corona. De gemeente organiseert tot en met 6 november 2020 de (Nationale) Klimaatweken Amstelveen met diverse initiatieven.

Geven aan en geven om Moeder aarde is een ethische zaak. Net als de positieve kracht van bewust ademen, zal de lucht klaren bij de positieve kracht van milieubewustzijn. Ademhalen is van levensbelang. Zo is ook milieubewustzijn van levensbelang. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Michigan State University stellen dat persoonlijke normen een belangrijke voorspeller zijn van pro-sociaal gedrag, wat vaak gewenst is in globale crises. Mensen die sterke persoonlijke normen ontwikkeld hebben, voelen zich moreel verplicht en persoonlijk verantwoordelijk om actie te ondernemen: https://www.oogtv.nl/2020/10/eerste-reacties-op-coronacrisis-als-les-voor-de-tweede-golf-en-klimaatcrisis/

Weten wat en kiezen hoe te doen in deze gewetensvolle tijd? Onderzoek zelf feiten, ervaringen, en kies waar je persoonlijk, maatschappelijk en zinvol belang ligt. Je geweten ontdekken in het hart als grond en bron van ons bestaan …

© Conchita Willems            16/10/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.