Mode & Plagiaat

Mode en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn in de kledingindustrie essentiële  thema’s geworden. Daar komt een nieuw thema bij. Dit keer gaat het over ideeën.

Inspiratie
Van wie zijn de ontwerpen? En van wie blijven ze, in die snelle modewereld?
Hoe komen ontwerpers elk half jaar weer aan mooie hartveroverende ideeën?

Talent natuurlijk, maar dat moet gevoed worden. Vele ideeën in de modewereld komen uit andere culturen, soms ver weg.  Wie bereisd is begrijpt dat gelijk. Wie raakt niet in vervoering door de kleurenpracht van sari’s en handwerk uit India of motieven uit Mexico en Zuid Amerika?

Plagiaat
Hoe ga je als modebedrijf om met ideeën uit andere culturen, die je graag commercieel zou willen gebruiken, mag dat zomaar? Ze zijn zo eigen aan die cultuur.
Kan een modebedrijf zich een patroon, met een belangrijke culturele waarde van vele eeuwen geleden en bedacht door de oorspronkelijke bevolking van een land,  zomaar voor een seizoen toe-eigenen? Zonder daarover in overleg te gaan en bijvoorbeeld beeldrecht af te dragen aan die bevolkingsgroep?

Cultuurverschillen
Dit thema kreeg onlangs aandacht bij het modehuis Herrera. Het merk verklaart : de speelse kleurrijke sfeer van een Latin-vakantiegevoel wilden wij overbrengen in de ‘resort’ collectie voor 2020.

De Mexicaanse regering heeft daartegen formeel protest aangetekend. Die wil bescherming tegen het zomaar gebruik maken hiervan. Sommige patronen voor de Herrera collectie waren uniek voor bepaalde regio’s en hun inheemse bevolking. Zo was er een gele jerseyjurk versierd met het motief van de Sarape, dat zijn die bekende veelkleurige Mexicaanse dekens uit Saltillo.

De Mexicaanse cultuurminister stelde gelijk de hamvraag: hoe gaat deze gemeenschap daarvan profiteren? Ik denk dat dit een terechte vraag is. Er is een verschil tussen een idee ontstaan uit het eigen brein of geleend en gestolen. Vooral als, zoals hier, elk element een persoonlijke familiaire en sociale betekenis heeft.

Andere culturen zullen ons altijd blijven inspireren. Dat moet nu in onze geglobaliseerde wereld met zorg en aandacht gebeuren. Gebruiken kunnen we overnemen, maar als het om beeldexpressie gaat kennen we het principe van beeldrechten.

Het staat nu eindelijk ter discussie, maar Adidas heeft nog steeds het wereldwijde beeldrecht op drie lengtestrepen! Gebruik je dat idee dan staan er gelijk advocaten klaar met een claim. Ik maakte het zelf ooit eens mee. Ze inspecteerden de gehele beursvloer, met succes. En hoeveel rechtszaken zijn er niet over de zakstiksels van spijkerbroeken, een rode zool of een bepaald logo?

Oost & west
Nu de zomervakantie in aantocht is zijn cultuurverschillen weer, hoop ik, op ieders netvlies.  Kleding is ook zo’n thema. Hier is alles vrijheid blijheid, maar dat is lang niet overal zo. Gebruiken horen daar ook bij en die zijn soms totaal verschillend.

Om het maar even op scherp te zetten, een voor mij treffend voorbeeld: Word je uitgenodigd op een feest door Amerikanen kom dan vooral op tijd, niet later en zeker niet vroeger. Dus bij een feestje arriveert gelijk het hele gezelschap. Hoe anders is dat in China. Als je blij bent met de uitnodiging, zorg je dat je eerder aanwezig bent zo geef je een belangrijk signaal af aan de gastheer/ vrouw, namelijk dat je zeer verheugd bent met de uitnodiging en voor hen alle tijd neemt!

Maak kennis met de gebruiken van je vakantieland, want alleen ‘Oost west is thuis best’.

© Regine Nusselein           20 juni 2019

https://www.carewarecompany.com/slowfashion/mode-plagiaat/#

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.