Zaterdagavond was ik met broer Hennie en schoonzus Anneluus al bijtijds aanwezig op het terrein vóór Ahoy Rotterdam. Wij hadden kaartjes voor de Music Show Scotland 2018 en stonden vol verwachting in één van de ellenlange rijen. Voetje voor voetje kwamen we steeds dichter bij de toegangsdeuren en uiteindelijk konden wij na een minuut of twintig ook naar binnen.

Daar stonden enkele leden van de pipers, die zich gewillig lieten overhalen om voornamelijk met de vrouwelijke bezoekers op de foto te gaan. En natuurlijk lieten ook Anneluus en ik deze kans niet liggen en offerde Hennie zich op als fotograaf om dit moment vast te leggen.

Het werd langzamerhand de hoogste tijd om onze zitplaatsen op te gaan zoeken en nadat wij ons plekje gevonden hadden was het wachten op het spektakel wat zich vóór ons zou gaan afspelen. Al gauw kwam gastheer Jeroen het podium opgelopen en heeft de avond aan elkaar gepraat.

Net als de meeste bezoekers waren wij er van overtuigd dat alle artiesten uit Schotland kwamen, maar daarin hadden wij ons danig vergist. De verschillende bands kwamen uit Nederland, België en Duitsland.
Jeroen vertelde eerst iets over het orkest. Deze bestaat uit 250 leden, onder wie ruim 200 pipers en drummers. De overige leden vertegenwoordigen de dansgroepen, muzikanten, zangers en zangeressen.

De show speelt zich af op, naast en voor een imposant kasteeldecor. Om het levensgrote kasteel, opgetrokken uit 30 ton staal en 12 ton hout, naar de plaats van de show te brengen, zijn er 7 vrachtwagens nodig, Hierin worden dan ook nog de licht- en geluidsinstallatie meegenomen.
Ik kon me hier wel iets bij voorstellen.
Na de opsomming van deze details begon het echte werk en kon de show beginnen.

Als eerste werd een prachtige ballade gezongen door één van de zangeressen en toen het applaus losbarstte, kwam de grote band pipers en drummers de zaal in gemarcheerd. Zij gaven een eerste prachtige show weg. We kwamen ogen tekort, want er was zoveel om naar te kijken. Niet alleen op de zaalvloer, maar ook op de balustrades van het decor stonden de bandleden te musiceren.

Nadat de band weer afmarcheerde ontmoetten de Schotse “Highland dancing’ en het Ierse ‘tapdancing’, bekend van onder andere Riverdance, elkaar. Ook dit was weer schitterend om te zien. De hele avond wisselden combinaties van traditionele muziek met moderne pop- en rockmuziek elkaar in een moordend tempo af en iedere keer wanneer de pipers en drummers de zaal betraden, soms vergezeld van de dansgroepen, werden zij met luid applaus begroet. Ook het spel met het licht was adembenemend om te zien.

Het slotstuk was heel groots opgezet. We zagen de hele avond al een kanon voor het kasteel staan, maar dachten dat het als decor diende. Al gauw bleek dat deze wel degelijk een functie had. De dirigent van alle muzikanten zette het kanon midden in de zaal, laadde het met kruit en ontstak het toen met een enorme knal. De pipers en drummers, die er vlakbij stonden, gingen onverstoord verder met de laatste minuten van hun show.
Vervolgens ging de dirigent naar het hoogste punt van het kasteel en ook daar werd, als afsluiting van de avond, op verschillende punten kruit ontstoken wat een heel mooi effect gaf.

Het slotapplaus was oorverdovend. Wat een geweldig indrukwekkende show had zich voor onze ogen afgespeeld.

Wat ons betreft was het een zéér geslaagde avond, die we niet gauw zullen vergeten.

(c) Anneke Haarsma 27/04/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief.
Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.