Het valt me tegen hoe vaak ik zie of hoor dat er bij een demonstratie ingegrepen moet worden door de politie. Het is bijna alsof men niet meer weet wat demonstreren inhoud en klaagt dan dat hun vrijheid van meningsuiting wordt beperkt. Als je tegen zwarte piet bent, of mee doet aan de gele hesjes moet je dat zelf weten. Ikzelf besluit vooral niet te demonstreren voor zwarte piet en betere verzorging van het volk omdat ik er niet achter sta in hoe men demonstreert.

Zo hoorde ik op de radio dat de gele hesjes actie werd afgebroken omdat er ook met vuurwerk, terras stoelen en andere dingen werd gegooid. Ik zie nog steeds in mijn hoofd de beelden van de beweging die langs de Sinterklaas optocht stond om allerlei onzuivere beledigingen toe te joelen aan ouders die hun kinderen mee hadden genomen in de hoop een leuke dag te hebben.
Een paar demonstraties in het afgelopen jaar:
• Gele hesjes (Rutte moet afstappen)
• Kick out zwarte piet, maar ook
• Pro zwarte piet
• Red het hoger onderwijs
• Animal Rights March

Ik zou zeggen, stel jezelf de vraag; waarom demonstreer ik?
“Demonstratie: mensenrechten – Optocht op straat van mensen die hun ongenoegen of bezwaren uiten tegen de politiek of maatschappelijke misstanden” zegt het Juridisch Woordenboek (http://www.juridischwoordenboek.nl/zoek/demonstreren). Ik vind het dus prima dat je je ongenoegen uit, maar sta je langs de intocht om aan te geven dat je vindt dat er iets moet veranderd worden? Of is je doel om in dit geval het feest te verpesten voor iedereen die geen kwaad in de zin heeft met de in stand houding van zwarte piet? Sta je in Den Haag met je gele hesje om de politiek te laten zien dat de meerderheid van Nederland tegen bijvoorbeeld de belastingverhoging is? Of ben je daar om je agressie te kunnen uiten, mensen aan te vallen en een rel te schoppen?
Het is mij ook opgevallen dat velen bij hun demonstratie zelfs niet lijken te weten waar ze nu voor staan. Beter geformuleerd heeft men weinig of geen sterke argumenten en weet alleen maar (extreme) eisen te stellen zonder na te denken wat er tegenover staat.
Bijvoorbeeld met de anti zwarte piet; de enige stevige argument die ik heb gehoord is “het is discriminatie”. Discriminatie is een ernstige situatie, maar zoals vermeld in mijn eerdere blog over discriminatie (http://www.janelin.nl/?p=16), is zwarte piet (op zichzelf staand) geen discriminatie en ik ken geen voorstander van zwarte piet die de pieten daadwerkelijk zien als mindere. Ze worden zelfs met vreugde verwelkomd.
De anti pieten beweging is niet beter; het enige duidelijke argument dat ik van hun hoor is “het is traditie”. Leuk traditie, maar meerdere tradities hebben veranderd moeten worden omdat het in de samenleving niet sociaal geaccepteerd word. Zoals bijvoorbeeld hoe ondertussen halal geslacht wordt in vergelijking met voorheen. Tijd is slimmer geïnvesteerd met luisteren en een respectvolle discussie.
Want je krijgt op de huidige manier alleen maar twee partijen die een schreeuw wedstrijd houden en een conflict waarbij vanuit een van de twee partijen altijd een agressieve actie begint. Puur uit frustratie dat ze niet harder kunnen schreeuwen dan de andere partij. De media helpt ook zeker niet mee. Als er maar een gevoelig onderwerp onder de Nederlanders is gevonden krijg je (bijna) alleen nog maar extremen te zien waarbij alles overduidelijk dusdanig geknipt en geplakt is dat de montage onbetrouwbaar is.
Men ziet de montage niet. Ze zien de gecreëerde extreme beelden van asociale tegenstanders van zwarte piet. Deze mensen staan wellicht buiten de discussie terwijl je ze wel hoort zeggen dat hun tradities wel moeten blijven. De mensen die beseffen hoe het zit, en echt wel hun mening hebben, die houden hun mond omdat schreeuwen geen zin heeft en we het de agressie niet waardig achten.
De gele hesjes discussie vind ik net zo zinloos. Ik ben het eens met het merendeel wat er geëist word, maar dit is een duidelijke kwestie van “de beste stuurlui staan aan wal”. Hoezo moet Rutte opstappen? Niet dat ik voor hem gekozen heb, maar hij is nu het pispaaltje geworden van Nederland. Hij is gekozen als woordvoerder voor de Eerste en Tweede Kamer, Brussel buiten beschouwing gelaten. Nederland heeft zelf gestemd voor wie er in deze kamers zitten. En leuk al die eisen, maar waar zijn de oplossingen? Waar haal je het geld vandaan?
Ik weet hoe ik het zou oplossen, maar ik weet ook hoeveel mensen het daar niet me eens zullen zijn.

Dus hou ik wijselijk mijn mond.

© Janelin 7/02/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.
NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.