Moeten we ook digitaal gaan ontspullen?

Digitaal gaan is met apps simpel geworden. Het levert nieuwe werkwoorden op. We netflixen, googlen, YouTuben en Fortinten. Toch kan ons stroomnet het bijna niet meer aan. De infrastructuur loopt tegen een gevaarlijke grens, terwijl bijvoorbeeld elektrisch rijden voor iedereen nog moet beginnen. Wij ontwikkelen allemaal een explosieve honger naar energie. En die stijgt. De verwachting is dat dit elke vier jaar verdubbelt.

Gewoon bijbouwen denk je dan. Dat blijkt niet de oplossing. Het probleem zit in de verdeelstations. Die kunnen de nieuwe pieken niet aan. Het is net als met water. Er is wel genoeg water maar de druk op het waternet is in piekmomenten te zwak. Er is een routekaart voor 2030 gemaakt en die is al bijna achterhaald.

Digitaal ontspullen, zou het kunnen?

Het is een mysterieus proces, je ziet iets in de stad of via een muisclick, er komt een chemische proces van ‘begeerte’ los en je zal en wil het hebben. Is het onze levensstandaard die bijna dwingend in ieders leven ongevraagd binnenkomt? Of zijn het slimme marketing trucs die verleidingen in ons losmaken waarvan we zelf nog niet wisten dat we die hadden?

Zou een gamer die een interessant persoonlijk aanbod krijgt om een speciale  ‘sleeve’  te kopen, denken dat hij hiermee ook het milieu een beetje spaart ? Immers, dit shirt heeft geen katoen nodig gehad, geen naaister en geen vervoerskosten. Het tegendeel is waar, maar niemand zal het hem vertellen.

Off- line & on-line obees

Online worden we allemaal obees. Het lijkt een minimalistisch leven achter een beeldscherm, maar is het niet. Als je bedenkt wat onze informatiehonger kost aan energie en spullen waar zeer kostbare metalen in zitten. En de datahonger van de big five……. ik vrees dat deze industrie en zijn gebruikers inmiddels tot de grootste energieverslinders behoren. Het grootste windmolenpark van ons land komt in de Wieringermeer. Goed voor 1,3 miljard kilowattuur. Het zou genoeg zijn voor 370.000 huishoudens maar geen enkel huishouden profiteert hiervan, alles gaat naar het data Centre van Microsoft, de opdrachtgever. Voor  Google in Eemshaven  hetzelfde verhaal.

Verantwoord omgaan met onze overvloed, on line en off line, is denk ik een echte nieuwe uitdaging aan het worden. Misschien wel de moeilijkste van allemaal en voor ons allemaal. We moeten gaan minderen, maar ik wil hier ook niet pleiten voor een ‘war on bling’ .

Wie wil met de telefoons uit, terug naar de ouderwetse gezamenlijke TV – avond, een spelletje ‘mens erger je niet’ of met een biebboek op schoot de avond vullen? De consu-mens wil steeds meer keuzes, frequenter en met een kortere aandachtscurve.

van 4 naar 5 G

We staan op een gevaarlijk, uitdagend kruispunt. Willen en kunnen we in de toekomst wel met alles en iedereen verbonden zijn en blijven?  Willen we zelf blijven bepalen wat, wanneer en hoe we het willen. Als we straks 5G hebben krijgen we die kans niet meer. Dan maken we een onomkeerbare stap in een richting zonder aan- en uitknop.

Dan treden we een tijdperk binnen waarin The Big Five en hun klanten meer weten over ons  dan wij over onszelf. Niemand weet nog  hiermee om te gaan. Een wijs besluit hierover nemen is bijna onbegonnen werk, want niemand weet meer alles over deze gigantische reus die inmiddels al in bijna elk huis een plek veroverd heeft. En dan vergeet ik maar even voor jouw gemoedsrust het gevaar van veel meer en sterkere straling.

Zelfoverschatting

De grootste bedreiging van innovatie is onze zelfoverschatting. Bedenk even dat de klimaatschade waar we nu inzitten het gevolg is van innovaties uit het verleden. Eigenlijk zouden we nu driedubbel na moeten denken om alle toekomstige schade te vermijden. Dat is een onmogelijke opgave in een markt gestuurde samenleving. Een ongrijpbaar, ondoordringbaar en onzichtbaar gevaarte komt op ons af.  Niemand kent de samenhangende consequenties goed.

Zelf kritisch blijven en hopen, ontzettend hopen dat ontwikkelaars en uitvoerders hun hoofd en vooral hun hart hierbij niet verliezen.

© Regine Nusselein                       16/05/2019

Regine Nusselein / trendwatcher duurzaamheid.
Graag bronvermelding bij hergebruik.  

https://www.carewarecompany.com/duurzame-grondstof/ontspullen-2/#