Regine Nusselein Geplaatst 7 juni 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijkdom, bezit en genot horen ogenschijnlijk bij elkaar, het is een typisch westerse gedachte die nu ook in Azië school maakt. Gebaseerd op het sprookje dat geld gelukkig maakt. Als dat zo zou zijn, zouden er dan niet meer gelukkige mensen hier moeten rondlopen? Of juist toch veel minder omdat geld ‘hebzucht’ losmaakt. Zo verleg je grenzen en blijf je altijd lekker ontevreden.

To gloss

Neem een glossy. We informeren ons over het zogenaamde genot van anderen. Is dat dan genieten op papier van een droom, een toekomstscenario waar je zelf aan werkt of is het frustratiegenot?  We hebben een wil tot etaleren en onze profielpagina is de etalagekast. Neuroscience maakt hier dankbaar gebruik van. Ze willen ons graag helpen bij onze  zelfpromotie. Maar echt genieten gaat bijna altijd over niet  materiële dingen dus staat haaks op de door ons hoofd bedachte werkelijkheid.

Spullenstromen

Er zijn denk ik grof gezegd 3 vormen van spullenstromen, die elkaar kunnen overlappen.

  1. spullen met een nut & noodzaak
  2. spullen die ‘status’ verschaffen en naar buiten gericht zijn.
  3. spullen echt voor jezelf. Ze verschaffen je elke nieuwe dag plezier.

Diderot effect

De schrijver en filosoof Diderot heeft het al in 1760 goed opgeschreven. Geld is gestolde vrijheid.

Hij werd in zijn leven 2x rijk, maar hij werd er niet gelukkig van. Keizerin Catherina kocht zijn hele bibliotheek en hij mocht hem ook nog tot aan zijn dood behouden. In september 1765 schrijft hij aan zijn vriendin SV; tot nu toe heb ik er geen enkel plezier aan overgehouden, wel  ergernissen. 

Een ander treffend voorbeeld uit zijn leven. Hij krijgt een prachtige zijden kamerjas van een vriendin cadeau voor bewezen diensten. Na de blijdschap van zoiets moois voelt hij zich er doodongelukkig in. Hij zegt: Ik zie eruit als een vadsige rijke. Ik ben niet meer mezelf. Met mijn oude kamerjas kon ik ook mijn boeken afstoffen, als het moest veegde ik mijn neus af aan zijn mouw, maar nu past mijn nieuwe kamerjas niet meer bij mij en mijn oude versleten stoel ook niet meer bij mijn slordig opgehangen prenten. Alles moet vervangen worden, wat een ramp…..

En zo ontstond het ‘Diderot -effect’, de metafoor  die we gebruiken als plotselinge rijkdom of een dure impulsaankoop je vertrouwde wereld gaat verstoren. Diderot waarschuwde zijn vriendenkring: ‘pas op, armoede geeft vrijheid, terwijl weelde vele beperkingen heeft’ .

Ben een Uptimist kies bewust.

Mijn 150ste blog

Al 150 vellen leeg papier,
altijd weer gevuld met veel plezier!

Voortdurend door van alles uitgedaagd,
wat om tekst en uitleg vraagt.

Er is zoveel dat mij steeds drijft,
wetende dat wie schrijft, die blijft.

Letters, woorden en ook zinnen,
wat moet ik zonder hen beginnen?

Hun hergebruik staat aan de top,
daarom pak ik steeds de draad weer op.

Regine Nusselein trendwatcher duurzaamheid. Graag bronvermelding bij hergebruik  

https://www.carewarecompany.com/modetrends/ontspullen-3/#

© Regine Nusselein           7/06/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.