De tuin was toch heel bijzonder

Wij hadden vroeger een heel grote tuin, 10 meter breed en 20 meter diep. Dat was voor de 6 kinderen een mooi speelveld, zeker toen de onvergetelijke Toon Pappot er een schommel in zette. Als je hard genoeg schommelde kwam je over het dode punt, dan “viel “je als het ware naar beneden tot je weer in de schommelbeweging kwam. Er stond een fantastische Japanse kers die roze en paars werd, en een sering en jasmijn die heerlijk geurden. En dan die vogels …..

Er waren altijd vogels in de tuin. Een ekster had een nest in de taxusboom in de tuin van de buren, en haalde bij ons zijn nestmateriaal uit de jasmijn achter in de tuin. Ik zie het beest nog voor me: hij/zij rukte aan een tak van 1 meter lang totdat die afbrak, en de ekster ging met moeite terug naar de taxus om deze aanwinst voor het nest op de goede plek te krijgen. En dat zonder je handen te gebruiken, ik heb daar altijd veel bewondering voor gehad.

Er waren veel vogels, en er waren veel katten. De vogels waren van ons, en de katten van de buren, of van wie dan ook. Dat ging dus niet goed. We hadden jarenlang een merelnest in de tuin, en het was heel leuk om te zien hoe pa en ma naar wormen pikten in het grasveldje in onze tuin. En toen de jongen uitgevlogen waren zat heel de familie gezellig bij elkaar in onze tuin, heel knus.

 

 

Totdat op zekere nacht wij een enorm gekrijs hoorden. De volgende dag lagen er bruine vogelveren onder de schommel: donkerbruin, van een vrouwtje merel. We hebben moeder merel nooit meer gezien, en alle katten meteen de oorlog verklaard. Maakt niet uit welke kat, welke kleur of hoe groot of uit welk land ook.

Als je een glas water naar een kat gooit mis je altijd, want het dier springt weg. En het duurt ruim 1 seconde voordat het water op de plek is waar voorheen dat monster zat. Ik heb daar het volgende op gevonden: 1 zet 2 glazen water klaar 2. Neem het eerste glas in je linkerhand (als je rechts bent) en het tweede glas in je rechterhand. 3 gooi met links het eerste water naar dat ondier, het mag een slappe worp zijn, het dier gaat in elk geval springen. 4. Gooi met rechts met volle kracht en zorgvuldig gemikt het water uit het tweede glas, als het mormel in de lucht hangt. Een beetje oefenen en je bent van die dieren af.

Ik was nog maar 10 jaar, maar je blijft van mijn vogels af!

Wat mis ik die tuin.

©Bas ten Asbroek          4/11/2019

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.