afb. Jana

Ook op school is het voor kinderen fijn als spanningen van het leven worden gedeeld. Een veilige omgeving wordt ontdekt bij zelfvertrouwen en oprechtheid. Net als thuis, als op het werk van volwassenen, is groepsgevoel in de dagelijkse omgang basis van medemenselijkheid.

Dit kleine verhaaltje geeft ons inzicht hoe zelfvertrouwen zich ontwikkelt. Op een dag viel de ezel van een boer in een put. De ezel was uren aan het balken terwijl de boer probeerde een oplossing te zoeken om de ezel uit te put te redden. Uiteindelijk besloot de boer de put te dempen – de ezel was toch oud en het was niet meer de moeite waard om hem eruit te halen. Hij nodigde al zijn buren uit om hem te komen helpen. Ze pakten allemaal een schep en begonnen vuil en aarde in de put te scheppen. Bij de eerste scheppen wist de ezel niet wat er gebeurde en balkte hevig. Maar opeens, tot ieders verbazing, was hij stil. Een paar scheppen later, toen de boer voor het eerst in de put keek, wist hij wist niet wat hij zag. Met elke schep vuil en aarde die op de rug van de ezel terecht kwam, deed de ezel iets geweldig…… de ezel had zich voorgenomen om elke schep vuil en aarde van zich af te schudden en daarmee een stap omhoog te maken. Elke keer bij een schep vuil en aarde, maakte de ezel weer een stap hoger. Iedereen was verbaasd, toen de ezel over de rand van de put uitkwam en uit de put stapte en blij weg draafde. – Als ik bij kinderen dit verhaaltje vertel denken wij na over de positie van de ezel. De ezel snapte plotseling dat de aarde in de put gegooid werd om hem juist te helpen. Met de oplossing door de aarde te gebruiken om omhoog te klimmen, redde hij zichzelf. Hoe voelt dat als dat wat jou gegeven wordt, je je zelfvertrouwen teruggeeft? Daarin zit wederkerigheid.

Oprechte empathie bekrachtigt zich bij het zien van nood. Leden van een gemeenschap ervaren onderlinge meningsverschillen. Natuurlijk zijn meningsverschillen onvermijdelijk en kunnen ze zelfs nuttig zijn. Laten we wel erop letten dat die niet de wederzijdse verhoudingen bezoedelen en de voortgang van gemeenschapszin belemmeren. Het gevoel van welbevinden is een tegenhanger voor de spanningen van het leven.  Vriendelijkheid draagt bij aan het goede in de samenleving. Kijk naar binnen … in je hart.  Vind er persoonlijke energie en je innerlijk kompas voor vandaag, voor alle dagen.

Bron verhaal over ezel: Stichting Ezelhulp Kreta – Tekening: Jana Weijers

(c) Conchita Willems            23/06/2020

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.