Een poosje terug ben ik gestart met het opruimen van overbodige spullen in en rond mijn huis. Dat is een hele klus, kan ik verzekeren. Ik ben hier niet iedere dag mee bezig en vaak ook niet uren achter elkaar, maar ik ben wel serieus bezig.

Wat een spullen zijn er spontaan mijn huis in geslopen in de loop van vele jaren. Ze hebben ongetwijfeld eerst een plekje in mijn kamer gekregen, maar na verloop van tijd verdween het dan weer naar zolder. Voor het geval dat! Nu het daar al zo’n jaar of vijf staat en ik het niet echt gemist heb, gaan ze definitief de deur uit. Bij de kringloop vinden ze vast weer een nieuw adresje.

Er is de laatste weken dus al heel veel door mijn handen gegaan en het heeft ook nog wel even tijd gekost om te bepalen wat ik ermee zou doen. Spullen die definitief weg konden zette ik het dichtst bij de deur om direct mee naar beneden te nemen.
Als ik boodschappen ging doen kon ik het gelijk bij de kringloop afgeven.

Mijn hobbyspulletjes sorteren en/of opruimen vergt ook veel tijd, want wat heb ik daar veel van!
Ik heb me voorgenomen geen nieuwe spullen meer te kopen, maar eerst mijn voorraad eens op te maken. Alles wat ik wilde bewaren, het meeste zeg maar, heb ik in een aparte ruimte gezet en moet ik op mijn gemak eens heel goed gaan sorteren.
Wat ik vroeger mooi en leuk vond aan knipvellen voor mijn kaarten, vind ik nu niet allemaal meer zo geweldig. Ik doe er tenminste niets mee. Ook dát leg ik apart, want ik weet dat verzorgingstehuizen daar blij mee zijn voor hun creatieve uurtjes met de bewoners.

Speelgoed waar mijn zoons vroeger mee speelden en wat tijdloos is, staat op een plekje waar het niet direct in de weg staat. Dat geldt niet voor het speelgoed wat ik voor mijn kleindochters heb aangeschaft in de loop der jaren en waar veelvuldig mee is gespeeld. Nu ze wat ouder zijn kan er ook veel weg, dus ook maar een hoekje inruimen voor de eerstvolgende Koningsdag. Dan mogen ze het speelgoed, de boeken, spelletjes en puzzels waar ze niet meer naar omkijken op de vrijmarkt verkopen. Kleindochters blij met een extra centje en oma blij met extra ruimte.

Ook is er veel tijd gaan zitten in al die volgeschreven schriften met mijn zielenroerselen. Ik ben altijd van het schrijven geweest en heb dus ook veel van me afgeschreven in de loop der jaren. Naarmate ik ouder werd gebeurde er genoeg, dus lang leve de schriften die ik vol overgave vol pende.
Deze schrijfsels kwamen ook aan bod tijdens het opruimen. Ik heb uren op mijn zolderkamer gezeten om al het geschrevene nog eens over te lezen. Het was wel een dingetje om de emoties die dat soms met zich meebracht uit te schakelen, maar over het algemeen genomen was ik dankbaar dat ik het meeste heb kunnen verwerken en een plekje heb kunnen geven. Tegelijkertijd vroeg ik me op die momenten af of het zinnig zou zijn om al deze hersenspinsels te bewaren voor mijn nageslacht. Het antwoord was nee. Wat ze moeten weten hebben ze wel meegekregen, dat is dus voldoende.

Hierdoor volgde ook een dag voor de papierversnipperaar, wat met gemengde gevoelens gepaard ging. Er valt nu immers niet zoveel meer terug te lezen, op wat zelfgeschreven gedichten na. En die laatsten staan ook op een cassettebandje, want die heb ik destijds opgestuurd naar Candlelight waar ze door Jan van Veen zijn voorgelezen tijdens het laatste uurtje van de dag. En een aantal van deze gedichten staan in een paar bundels die destijds zijn uitgegeven.

Al met al is er dus heel veel weg of bijna weg. Ik heb vandaag nog eens een kijkje genomen op mijn zolderkamer en zowaar zijn er een paar lege plekken waarvan ik zeg: goed opgeruimd.
De klus is nog niet geklaard, maar het komt helemaal goed.

©Anneke Haarsma             25/09/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.