Iedereen weet dat bij een levensbedreigende situatie 112 zou moeten bellen, maar ik ben al in enkele situaties gekomen waarbij men toch niet wist wat er gebeuren moest.

Als voorbeeld reed ik laatst nog door het tunneltje van de kruising bovenkerkerweg-beneluxbaan waar overduidelijk iets gebeurd was. Ik zette de scooter aan de kant en liep naar de vrouw die aan het proberen was hulp te verlenen. Ik merkte op dat de scooter van één van de twee slachtoffers rechtop stond, het slachtoffer zelf lag op de grond, mede dankzij de vrouw, met zijn helm nog op. Aan de andere kant zat iemand op zijn scootmobiel. Beide mannen waren wat warrig aan het praten, dus wat er gebeurt is kon ik niet achterhalen. Ik vroeg of 112 al gebeld was wat blijkbaar de scooterrijder al gedaan had. Blijkbaar was de vrouw net als ik later aan komen wandelen en was de getuige die het heeft zien gebeuren al doorgelopen. Ik hoor de sirene in de verte en ren als een gek het tunneltje uit, ze weten natuurlijk niet dat ze daar moeten zijn. Ik was te laat en rende weer naar beneden. Ik legde de vrouw en een ondertussen aangekomen jogger uit dat het slim zou zijn om ieder bij een tunnelmond te gaan staan om de aandacht te trekken van de ambulance. De jogger besloot te helpen en nam een van de monden. Achteraf bleek het dus dat de ambulance al zes keer was rondgereden op zoek naar het ongeluk.
Gelukkig waren beide slachtoffers stabiel, anders had deze chaos wellicht een leven gekost kunnen hebben.

Wanneer u iets ziet gebeuren waarvoor 112 gebeld moet worden:

  • Allereerst zorgt u ervoor dat de situatie veilig is voor u, de slachtoffer(s) en eventuele omstanders.
  • Als u met anderen bent die al hulp kunnen verlenen belt u 112 en bent u zo exact mogelijk in waar u bent. Informatie zoals verdieping of tunnel worden niet doorgegeven. Net als dat de N196 “de oude N201” genoemd word is zelfs misleidende informatie. Als u degene bent die de directe hulpverlening moet toepassen zoals reanimatie laat u iemand anders bellen. Bellen is prioriteit en dient als eerst of tegelijk te gebeuren.
  • Mits niet levensbedreigend voor omstanders of uzelf, probeert u ten alle tijde de situatie onveranderd te houden. Laat eventuele voertuigen liggen, betrokken personen op de plaats liggen (met de eventuele helm opgelaten). Ga geen wegen vrijmaken terwijl de weggebruikers om kunnen rijden of de situatie op een andere niet levensbedreigende manier opgelost kan worden.
  • Wanneer u met meerderen bent, probeert u een route voor de hulpverlening uit te stippelen. Verkrijg bij de weg al hun aandacht en wijs naar de volgende persoon of richting waar ze heen moeten. Zo loop je bij een tunnel naar boven of bijvoorbeeld bij een gebouw naar beneden en zorg je dat de lift al klaar staat.
  • Zeker als u getuige bent van wat er gebeurd is, dient u te blijven wachten totdat de politie uw verklaring afneemt. Als u echt vind dat u belangrijkere dingen te doen heeft dan te voldoen aan uw hulpplicht, laat dan op z’n minst een papiertje achter met je gegevens zodat de politie u kan bereiken.Iedereen maakt wel eens fouten hoor. Zo herinner ik mij dat mijn moeder en ik stonden te wachten met oversteken voor een auto en een jonge dame op haar snorfiets naast ons stil stond en spontaan gas gaf waardoor ze de auto aanreed. Wij beiden hebben het ongeluk zien gebeuren en bleven bij de situatie. Mijn moeder met wat hulp biedende omstanders liep eerst naar de jonge dame om te kijken of daar hulp verleend moest worden. Ik baande me een weg naar de automobilist om hem rustig te krijgen en van de schrik te doen herstellen. Lang duurde het niet voordat de hulpverlening er was. Echter toen ze vroegen aan mijn moeder en mij hoe de situatie was, bleek het dat een kennis van het slachtoffer de beschadigde scooter ondertussen weggebracht had naar haar huis. De scooter moest terug gehaald worden en wij moesten gokken hoe deze lag voor de situatie schets. Men was vergeten de situatie onveranderd te houden.Als u de eerder gegeven richtlijnen gebruikt ziet u meteen waar het bij mijn voorbeelden fout gegaan was en waarom het belangrijk is om correct te handelen. “Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer uw of iemand anders leven in direct gevaar is. Bijvoorbeeld als u of iemand anders zwaar gewond is en dringend medische hulp nodig heeft. Of wanneer u getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld geweld, moord of een inbraak.” https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/vraag-en-antwoord/wanneer-112-bellen
    Voor situaties waarbij u de politie wel nodig heeft, maar er geen levensbedreigende situatie plaats vind, kunt u het landelijke politienummer 0900-8844 (TUIG) bellen.

(c) Janelin          9/06/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.