foto Kayla Farmer – Unsplash

Dat heb ik weer. Ben ik eindelijk een blitse oma, omdat een iPhone 6s op mijn bureau is geland, lees ik in een NRC van enkele weken geleden, dat een kentering op het gebied van digitaal vlak gaande is.
Sommige millennials beweren, ik citeer: ‘Afwezigheid op sociale media en een oude domme telefoon in je tas zijn een nieuw teken van klasse.’ Tja.

Het herinnert mij aan een voorval van, ik denk, veertig jaar geleden.
Een vader en een moeder (schrijfster dezes) van een klein manneke hielden er regels op na, waar zij zeer bewust over hadden nagedacht. Houten speelgoed, geen plastic. Zelf verantwoord brood bakken. Een yoghurtplantje in de vensterbank. Een speelgoedkist gevuld met knijpers, trechters en bolletjes wol. Boeken met goedgekeurde teksten en prenten. Géén potjes met gezeefde groenten, maar een eigen prak. Zelfgebreide wollen jasjes en degelijke schoentjes.
De kinderprogramma’s op tv werden, natuurlijk, nauwkeurig uitgekozen.

Totdat. Het manneke werd een kleine jongeman en speelde op speelplaatsen. Zijn klasgenootjes holden in de pauze over houten bielzen en deden geluiden na die hij niet herkende. Zij schreeuwden: ‘eiffenho’, zij maakten bewegingen die op de draf van een paard leken. Verbaasd stond hij aan de kant.
‘Mama, als de kinderen op school spelen, roepen ze ‘eiffenho’. Is dat een prinsje? Heeft hij ook een prinsesje?’

Wakker geschud door die twee vragen, hebben de vader en de moeder van de jongeman ‘de knop snel omgedraaid’.
Beste millennials van een bepaalde klasse, geef je kinderen de ruimte van deze tijd. Zíj moeten verder, jullie hebben ‘verder’ allang onder handbereik.

© Willie Lek            23/12/2018

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.