“De hele buurt is prullenvrij,” glundert Koert Vrolijk, de aanjager van de slimme oplossing voor zwerfvuil, de ‘sammlingsbakke’. “Het is alsof de buurt een opfrisbeurt heeft gekregen.” Hoe leuk is dat? Alles is schoon en opgeruimd en dat alles door het plaatsen van een uit Denemarken overgewaaid fenomeen: de ‘sammlingsbakke’, een vrolijk gekleurde emmer met een deksel in de buurt.

Koert pikte het idee op tijdens een studiereis naar Denemarken. Daar zag hij hoe buurtbewoners, van oud tot jong, van hondenliefhebber tot wandelsporter, van tuinfanaat tot en met flatbewoner elkaar versterkten door ongevraagd papiertjes, zakjes, verpakkingen, blikjes, plastic flesjes, kauwgom en zo meer op te pakken en te deponeren in de ‘sammlingsbakke’. Het lijkt op een IKEA-verhaal waar je met je en jou wordt gevraagd en geadviseerd. “Het is de toon die de muziek maakt”, meent Koert. “Kijk, het is geen dwang maar gewoon een verzoek. Ik kreeg zelf herinneringen aan de manier waarop Hollebolle Gijs in De Efteling papier inzamelt. Degene die het verzoek ‘papier hier’ inwilligt, wordt beloond met “Dank u wel.” Het getuigt van respect en bovendien is het een kleine beloning voor goed gedrag.”

Het kostte Vrolijk nog wel even wat doorzettingsvermogen om de sammlingsbakke op de plek te krijgen. “Allereerst waren de bakken aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor gebruik in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Dat kwam doordat de ontwerper Ole Dumhed niet zondermeer het idee wilde vrijgeven. Maar na een werkbezoek aan Nederland raakte Ole overtuigd van de potentie van de sammlingsbakke in het buitenland.” Vanaf het moment van vrijgave is het hard gegaan. En nu staan overal in de wijk De Burgen vrolijke sammlingsbakken. Enige probleem is op dit moment dat ze door het enthousiasme van de buurtbewoners te snel vol zijn. “Dat probleem moeten we nog tackelen,” zo geeft Vrolijk aan.  “We zijn daarover in onderhandeling met ‘Circullullus’ om daar een oplossing voor te vinden, anders heb je alsnog een zwerfvuilprobleem. Dat moet je niet willen. Ik ben ervan overtuigd dat deze onzin in heel Nederland zal doorbreken,” zo besluit Vrolijk. “Want nepnieuws lijkt nog steeds toekomst te hebben.”

(c) Chris Wolters          5/07/2018

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.