De wortels van het onderwijs zijn bitter, maar de vrucht is zoet.

De acht Albert Heijn supermarkten in Amstelveen startten op 15 april 2019 met een stickerspaaractie ‘Verzamel Bijzonder Amstelveen’. In de onderwerpen komen historie, objecten, bijzondere gebeurtenissen en bekende Amstelveense locaties aan bod. Wat superleuk dat Amstelveen-plakplaatboekje! Een goede manier om meer te weten over de gebouwen, beelden, plekken en monumenten om ons heen. Openbare hotspots hebben een sociale functie voor de gemeenschap! Is historisch besef als sociale gemene deler een soort schatkaart?

Bovenstaand citaat van Lord Byron, al eerder in de tijd door Aristoteles gebruikt, wijst ons op het ervaren van zelfontwikkeling. Jong en oud kunnen leren door te reflecteren. Natuurlijk als we willen leren leren. Reflectie als middel bij het waarnemen van de directe omgeving. Waarom is waarnemen hier zo geschikt voor reflectie? Omdat je kijkt met de kennis die eraan is toegevoegd. De combinatie van gevoel, emotie en achtergrondkennis zorgt ervoor dat je er iets van vindt. En wat je ervan vindt komt voort uit een overtuiging, of een ervaring, of een gevoel of … En deze zijn interessant om over na te denken, om te bespreken.

Als we ons inzetten om het beste in ons zelf naar boven te halen, waarbij je de sociale functie van de omgeving spiegelt als een schat in je zelf, voor je dierbaren, in de maatschappij, zijn we als zoete vruchten. Van reflectie komen tot communicatie, tot sociaal gedrag, het is gewoon hard werken. De bittere kant van hard werken, van een goede opvoeding, van een uitdagende studie, van jezelf goed informeren, niet schuwen; dat leidt tot weloverwogen standpunten. Samen waarnemen, samen werken, samen leven, dat maakt gelukkig! Bereidheid tot delen maakt gelukkig!

Ja graag: het beste van elkaar naar boven halen, zodat jong en oud een schat zijn als samenleving voor de wereld in het algemeen.

 

© Conchita Willems               28/04/2019

 

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.