Waarom schrijven? Kent u ook kinderen die willen schrijven? Of bent u zelf zo iemand? In Wijkcentrum Alleman kwam in onze woonplaats sinds vrijdagmiddag 18 januari een groepje kinderen bij elkaar met dit doel. Het project Schrijfpuntje is voor kinderen die bij elkaar komen om te schrijven. Een schrijfatelier: hoe heerlijk om zelf verhalen te maken en ze op te schrijven. En die verhalen worden dan door het Nederlands Blog Initiatief op de internet kinderpagina geplaatst, zodat iedereen op de hele wereld kan zien wat ze schrijven. En elke keer als ze 12 verhalen hebben geschreven, werd er een eigen boekje van gemaakt om mee te nemen naar huis. Een boek van henzelf met hun eigen verhalen. Verhalen vertellen met je pen!

Wij, als begeleiders, zijn erg onder de indruk van de rust, serieuze houding en concentratie van de kinderen. In stilte wordt er geschreven. Bij de evaluatie van dit eerste half jaar hebben de begeleidende taaldocenten afgesproken dat spellingsfouten, die we in eerste instantie corrigeerden, besproken worden, doch niet verbeterd worden. Die ontwikkeling ligt bij de basisscholen. Na de zomervakantie gaan we dan ook samenwerken met de basisscholen van de kinderen. Bij het schrijfatelier ligt de focus immers op het ontwikkelen van fantasie en zelfvertrouwen. Wat is de reden? Het is goed dat de kinderen zich niet verliezen in de wanen van de dag, die komen en gaan als overdrijvende wolken. Tegenwoordig krijgen kinderen zo veel prikkels om verlangens aan te moedigen. Door het schrijven worden ze gestimuleerd hun eigen bedachtzaamheid en creatief denken te ontmoeten. Daar ben je mee geboren; die zitten al in je. Daarbij leren ze om hun inspiratie te verbinden met de discipline van schrijven. Geleidelijk aan oefenen ze zich, net als leren lopen, leren fietsen, leren zwemmen en leren lezen, in het creatief schrijven. En dat ontwikkelingsproces mogen volgen is voor ons als begeleiders waar je het voor doet.

De laatste bijeenkomst van dit schooljaar vonden we het verhaal van Femke (7 jaar) een ontroerend geschenk:

“Hij helpt mensen

en als je helpt dan glinstert je diamandje heel mooi op de kroon 

en dat vind iedereen ook mooi”

Het Nederlandse Blog Initiatief: https://hetnederlandsbloginitiatief.nl/kinderverhalen/

© Conchita Willems               31/05/2019

 

Wilt u reageren op dit bericht? Gebruik dan de optie ‘Geef een reactie’ hieronder.

NB
Uw mailadres, nodig om de reactie te versturen, wordt niet zichtbaar weergegeven en blijft expliciet alleen bekend bij het Nederlands Blog Initiatief. Hierop is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Uw reactie wordt niet direct weergegeven; deze wordt eerst beoordeeld door het Nederlands Blog Initiatief.