Het begint koud en wrang, naar en uitzichtloos. Dan gebeurt er iets. Dat maakt alles nog een tandje erger, terwijl we dachten dat erger he-le-maal niet kon! Dan gebeurt er weer iets. Er gloort een sprankje hoop. Zou het dan toch goed aflopen? Nee hoor, zo blijkt al snel: de wrede man strijkt niet met zijn hand over zijn hart. Nee hoor, de storm gaat niet liggen. Nee hoor, de brug blijft kapot. Beschrijf de uitzichtloosheid.

En dan gebeurt er een wonder. Is dat een wonder van hoge onwaarschijnlijkheid, waar er echt magische (of engelen-) krachten in het spel zijn? Of is het een wonder van menselijke proporties, waar iemand die slecht gehumeurd was, tot inkeer komt en aardig wordt? Of is het iets natuurlijks, zoals de rivier die bevriest, zodat de brug niet nodig is om naar de overkant te komen.

En dan is het Kerstnacht. Er gaat een kerkklok klinken en we bezingen de herdertjes en de heilige nacht. En iedereen is veilig en warm. Er is eten, drinken en kaarslicht.

Even een pauze. Neem een slokje chocolademelk en geniet van je verhaal met een mooi gouden randje.

Hoe vaak ook geschreven, hoe vaak ook verteld, het kerstverhaal blijft heerlijk om mee te spelen. Componeer je eigen kerstverhaal en lees het voor aan je naasten op de avond van 24 december. Wij wensen je een mooi en vredig Kerstfeest.

 

© Door de Flines, met dank aan HJB voor de tekening van de vulpen.